Właściwości sałaty

... w postaci soli i pierzu zastąpić garścią aromatycznych ziół.Rodzaje sałaty i ich zastosowanie w kuchni Jakie odmiany sałaty można stosować? Wybór jest naprawdę duży, więc wachlarz rodzajów daje sporo ... możliwości w kuchni. Lodowa świetnie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... fermentacji ziaren soi, pszenicy, wody i soli jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy! Bez niego kuchnia chińska nie miałaby tak wyrazistego smaku. Doprawia się nim ryż, ale stosuje się go także do mięs ... , czy ryb. To najpopularniejsza ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... się z serami – zwłaszczatwardymi serami żółtymi i serem pleśniowym typu camembert. Orzechy–włoskie orzechy dodają ciekawego smaku i są świetną przegryzką między kolejnymi słupkami sera. ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... włoskie. Farsz do pierogów – ricottę możemy wykorzystać np. do przygotowania pierożków ravioli czy jako nadzienie do naleśników. Dobrym pomysłem jest połączenie ricotty z duszonym na patelni na maśle szpinakiem czy przyrządzanie słodkiego farszu ...

dawno temu

Deska serów

... , orzechy włoskie czy papryka, a także czarny pieprz.   Mimolette– pozyskiwany z mleka krowiego. To ser półtwardy o lekko słodkim smaku. Charakterystyczne jest jego intensywne zabarwienie, wręcz ...

dawno temu

Przepis na makowca

... , aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Masę sporządzamy, mieszając uprzednio sparzony mak wraz z cukrem, miodem, olejkiem migdałowym, rodzynkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Do całości dodajemy ...

dawno temu

Zioła do sałatek

... uspokajające. Ten typ zioła sprawdzi się w przypadku sałatek owocowych. Zmieszaj połówki winogron z poszatkowanym jabłkiem i orzechami włoskimi, a całość wzbogać smakiem melisy. Na koniec skrop sokiem ...

dawno temu

Pietruszka czy pasternak?

... i nieowłosione. Pasternak ma liście jaśniejsze i pokryte od spodu włoskami. A jeśli już kupisz pasternak? Możesz zrobić:zupę krem z pasternaku i batatówtagliatelle z pasternakiem i pancettąpasternak po marokańsku ...

dawno temu

Owoce morza - charakterystka

... a następnie... połyka. Można je także zapiekać. Cechuje je niska zawartość tłuszczu. Są bogate w sole mineralne i witaminy. Kalmary – składnik potraw chińskich czy włoskich. Wyśmienicie smakują ...

dawno temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... nasion kopru włoskiego¼ łyżeczki utłuczonego czarnego pieprzu¼ łyżeczki tymianku1 listek laurowy1. Jak zrobić dip paprykowy? To proste. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę paprykę. 2 ...

dawno temu

Poznaj sprawdzone przepisy na smaczną owsiankę

... oraz dwa pokruszone orzechy włoskie. Wszystkie składniki gotuj razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodaj do nich ½ banana pokrojonego w cienkie plastry. Będziesz zaskoczona niezwykłym ...

dawno temu

Pomysły na smakowe herbatki

... mnie zaciekawił to ten na herbatę ajurwedyjską – Łasuch w kuchni Sezon zimowy jeszcze trwa, więc możecie skorzystać z pomysłów na herbatki na przeziębienie? – Herbaciane fusy A jakie smakowe herbatki Wy pijecie najchętniej? ...

dawno temu

Ostry dip

... i wstaw go do lodówki, by się przeżarł. 3. I gotowe. Kosztowało cię to zaledwie 10 minut pracy w kuchni, a powstał pyszny dodatek do potraw, który przyniesie ci wiele kulinarnych doznań. Smacznego!   ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dieta w ciąży i w czasie karmienia piersią – czy warto stosować tłuszcze roślinne w postaci oleju rzepakowego?

... . Dlaczego akurat rzepakowy? Ano dlatego, że nieprzypadkowo został nazwany „oliwą północy”. W swoim składzie zawiera on aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż jego włoska konkurencja, a dodatkowo kwasy ...

dawno temu

Właściwości ryżu

... Ryż jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Gości również w kuchni hiszpańskiej czy francuskiej. Znakomicie komponuje się w zestawieniu z rybą. Może być podawany na słodko, słono ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... z orzechami włoskimi oraz serami pleśniowymi. Jeśli chcemy przygotować wytworną kolację z mięsa i z dodatkiem gruszek, możemy np. przygotować z nich nadzienie do kaczki, czy udusić kawałki drobiu (np. piersi ... z kurczaka) z owocami w białym ...

dawno temu

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

... lodowa gra rolę główną? Oto kilka ciekawych propozycji. Być może znajdziecie w nich tą, którą przygotujecie na na niedzielny piknik z rodziną czy znajomymi?Sałatka włoska Aby ją przygotować wcale ...

dawno temu

Przyprawa kurkuma

... , przyspiesza gojenie się ran i podrażnień oraz działa bakteriobójczo. Kurkuma zastosowanie W kuchni nadaje potrawom piękny, soczyście żółty kolor i wyjątkowy smak. Jest dodawana do ryżu, makaronów, ryb, omletów, sałatek lub sosów. ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... wilgoci. Krok 3 Przechowując jabłka, sałatę czy marchew pamiętaj, by umieścić je w torbie z otworami. Muszą mieć dostęp powietrza. Krok 4 Nie możesz znieść tłuszczu pryskającego na całą kuchnię? Zanim ...

dawno temu

Kolorowe i pożywne - wiosenne sałatki

... papryki, owoców i kminu rzymskiego – Sto Kolorów Kuchni Osobom na diecie polecałabym sałatkę prawie nicejską, która idealnie nadaje się na obiad, bo pozostawia uczucie sytości na długo – Niebo ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne ciasteczka

... też wypróbować kurebiedes, czyli greckich ciasteczek wielkanocnych – Simple Cooking Pleasures Dla poszukujących nieco bardziej świeżych, owocowych smaków polecałabym cytrynowe ciasteczka wielkanocne – Kuchnia ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Co na śniadanie – 5 przepisów na dobry początek dnia

... Frittata – włoski przysmak na dobry początek dnia Tradycyjna włoska frittata, czyli rodzaj omletu z dużą ilością masy jajecznej i warzyw, to propozycja dla osób, które lubią konkretne śniadania ... . jako szybkie śniadanie do szkoły. Składniki ...

dawno temu

Ser z ludzkiego mleka – okropność czy kulinarna ciekawostka?

... Angerer, szef kuchni restauracji Klee Brasserie w Nowym Jorku, ale do menu wprowadził Mummy’s Milk Cheese do menu. Ser dostępny w ofercie będzie tak długo, jak wystarczy zapasów mleka, które zgromadziła ...

dawno temu

Hummus jest libański? No niekoniecznie...

... . Hummus zapełnił talerz o średnicy 20 metrów. Hummus przygotowało zaledwie 50 kucharzy – szefów kuchni zlokalizowanych w Abu-Gosh restauracji. Rekord pobito po to, aby „utrzeć nosa” Libańczykom ...

+ Pokaż więcej