Olejek z drzewa herbacianego i jego wszechstronne działanie

... Olejki eteryczne to esencje pozyskiwane różnymi metodami (destylacja, wytłaczanie, ekstrakcja) z całych roślin lub ich części – kwiatów, liści, korzeni, a także z żywic. Wśród wielu olejków ...

dawno temu

Życie z alergią

... Kurz, pyłki roślin, pleśń czy jad owadów to koszmar dla alergików. W zetknięciu z tymi substancjami organizm reaguje gwałtownie, co objawia się kichaniem, katarem, łzawieniem oczu, wysypką ...

dawno temu

Naturalne antidotum

... Czerp z natury. To najzdrowszy i najlepszy sposób na poprawienie wyglądu i kondycji twojej skóry. Na wszystkie dolegliwości cery znajdziesz antidotum wśród domowych zapasów. Rośliny są dobre ...

dawno temu

Dlaczego w diecie sportowca niezbędny jest magnez?

... , lecz także takie produkty jak: kasza gryczana, soja, rośliny strączkowe, orzechy czy – nieoczyszczone z okrywy nasiennej – zboża. Na tym jednak nie koniec. Warto pamiętać o tym, że twarde wody mineralne także zawierają ... odpowiedzialnych za ...

dawno temu

Najlepsza dieta dla osoby aktywnej fizycznie

... . Cennym jego źródłem są tłuste ryby oraz mięso zwierzęce. Stosunkowo duże ilości białka znajdziesz również w roślinach strączkowych, takich jak ciecierzyca czy fasola. Decydując się na spożycie mięsa ...

dawno temu

Zioła na żołądek

... na pracę żołądka. Sprawdź, jakie rośliny lecznicze na dolegliwości żołądkowe warto trzymać w domowej apteczce. ...

dawno temu

Medycyna naturalna. Popierasz?

... ziołolecznictwa, jak i aromaterapii liczne badania potwierdziły pozytywne działanie produktów przygotowanych na bazie roślin. Czym jest naturopatia i kiedy możemy ją stosować? ...

dawno temu

Przenica durum

... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina. ...

dawno temu

Żelazo – jaka jest jego rola w organizmie?

... także w roślinach strączkowych (np. fasoli, soczewicy czy ciecierzycy), natce pietruszki, pieczywie i produktach zbożowych, rybach i jajach.. Nieco mniej żelaza zawierają produkty mleczne, owoce i warzywa. ...

dawno temu

Błonnik

... , otręby zbożowe, kasze, razowe pieczywo, niełuskany ryż, nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie zawierają mięsa, ryby i inne produkty tłuszczowe.261 ...

dawno temu

Jedzenie wpływa na zdrowie psychiczne?

... produkować tego kwasu, musi więc być dostarczany z pożywieniem. Najlepsze źródło tego składnika to ciemnozielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, pełne ziarna zbóż a także wątroba i drożdże ...

dawno temu

Dieta przy wrzodach żołądka

... lub warzyw,suchych roślin strączkowych, grzybów, cebuli, surowych warzyw,pieczywa razowego,alkoholu,mocnej kawy i herbaty,gorącej czekolady,potraw smażonych, marynowanych, wędzonych i mocno przyprawionych. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... , lucerny, rzodkiewki, kukurydzy, sałaty, pszenicy, roślin strączkowych, sezamu, sałaty. Kanapka lub sałatka z kiełkami skutecznie zastąpi łykanie suplementów diety w tabletkach. Będzie taniej i zdrowiej ... , są jednym z najlepszych źródeł ...

dawno temu

Jak dieta wegetariańska może wpłynąć na ryzyko chorób serca?

... się rośliny np. strączkowe, które usuwają „zły” cholesterol LDL z organizmu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Rośliny strączkowe mają 20% zawartości protein, ale w połączeniu z produktami zbożowymi ... pozwalają przyswoić o 40% więcej białka. ...

dawno temu

Naturalne kosmetyki do włosów

... Historia kosmetologii, zdaje się, zatacza koło. Tysiące, setki i dziesiątki lat temu kobiety dbające o swoje zdrowie i urodę zawierzały swój wygląd wyciągom z roślin. Teraz, w epoce zaawansowanych ...

dawno temu

Żółty – kolor lata

... Żółtą i pomarańczową barwę owoce i warzywa zawdzięczają karotenoidowi – barwnikowi roślinnemu pełniącemu nieocenioną rolę w ochronie naszego zdrowia. Jako przeciwutleniacz broni rośliny ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... nie trzeba wcześniej namaczać, jak zdecydowanej większości roślin strączkowych. Wystarczy tylko, że włożymy ją do dużej ilości wody, by po upływie kilkudziesięciu minut móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem ... . Co to jest soczewica?Zanim ...

dawno temu

Na odporność dla dziecka

... i owoce cytrusowe),żelazo (znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, jajach, natce pietruszki, burakach ćwikłowych, suszonych owocach),cynk (jego źródłem są ryby, rośliny strączkowe, pestki słonecznika ... , staraj się dostarczyć niezbędnych ...

dawno temu

Moc protein

... % powoduje, że dwa razy mniej przybywa ci na wadze, mimo że wróciłaś do starych nawyków żywieniowych. Do najbogatszych źródeł aminokwasów należą m.in. jaja, ryby i rośliny strączkowe. ...

dawno temu

Jak utrzymać wagę po diecie?

... ).Zwiększ ilość: posiłków o niskim indeksie glikemicznym (produkty zbożowe, warzywa, owoce, rośliny strączkowe), które szybko sycą, a glukoza w nich zawarta uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu ...

dawno temu

Jak zwiększyć odporność?

... , migdały, mąka, płatki owsiane),żelazo (wątróbka, płatki zbożowe, jaja, orzechy, mięso, wędliny),magnez (pestki dyni, kakao, kasza),białko (nabiał, produkty zbożowe, mięso, ryby, rośliny strączkowe ... , jajka),węglowodany (rośliny strączkowe, ...

dawno temu

Dieta matki karmiącej piersią

... mięso, ryby, rośliny strączkowe i warzywa zielone np. szpinak) oraz witamina C (dostarczysz jej spożywając owoce i warzywa, jednak unikaj cytrusów, które wprawdzie zawierają jej najwięcej, jednak mogą wywołać u niemowlęcia alergię). ... ...

dawno temu

Zdrowa dieta bez mięsa

... do życia składniki są zapewnione w daniach bezmięsnych. Żeby uzupełnić białko w diecie, trzeba jeść więcej produktów sojowych, razowe pieczywo, orzechy, rośliny strączkowe, sery, jogurty, mleko ... . Najbardziej przyswajalne żelazo znajduje się ...

dawno temu

Peeling kawowy

... się jednak, że ziarna kawowca podobnie jak inne rośliny posiadają szereg właściwości, o jakich nie zawsze wiemy. O tym, że posiadają zbawienny wpływ na naszą urodę dowiadujemy się, chociażby analizując składniki ...

+ Pokaż więcej