5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej

... . Wraz z innymi produktami z tej rodziny, czyli brokułem, kapustą i brukselką, dostarcza organizmowi związków siarki, które są pomocne w walce z nowotworami, budowaniu mocnej tkanki kostnej i utrzymaniu ...

dawno temu

Słoiczki czy domowo? Jedzenie dla maluszka

... , ale warto mieć pod ręką ulubione potrawy dziecka na wypadek wycieczki, gdzie nie możemy wybrać dobrze zbilansowanego posiłku dla malucha lub sytuacji w której dziecko odmawia zjedzenia troskliwie przez nas przygotowanych brokułów czy ...

dawno temu

Witamina F - za co odpowiada?

... sezamowy, krokoszowy, lniany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy i z wiesiołka),awokado, winogrona, morele, pomarańcze,warzywa zielone (fasola szparagowa, brokuły, szpinak, sałata, brukselka),jaja,przetwory mleczne,tłuste ryby. ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie dodaj do ryżu razem z kiełbasą, papryką i brukselką. Krok 5 Pilaw już prawie gotowy. Wlej do niego 4 szklanki wrzątku i dopraw solą i pieprzem. Krok 6 Danie ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... Gdy chorujesz na cukrzyce ,wybieraj warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym(IG poniżej 55),np brukselkę,świeżą marchewkę,białą,czerwoną lub czarną fasolę,sałatę, jabłka,pomarańcze, śliwki ...

dawno temu

Jedzenie warzyw w ciąży może sprawić, że dziecko je polubi!

... organizmu na infekcje i ułatwia wchłanianie żelaza. Witaminę tę mają przede wszystkim: maliny, porzeczki, kiwi, jagody, cytrusy, kapusta, brukselka, szpinak i rzepa. Z kolei prowitaminę A, która znakomicie ... w brokułach, groszku, soczewicy ...

dawno temu

Kwas foliowy – kilka faktów i mitów

... jest jej w roślinach zielonych: szpinak, szparagi,  brokuły, brukselka, sałata, kapusta. - Najlepszy dostęp do produktów zawierających duże ilości kwasu foliowego (zielonych warzyw) mamy w miesiącach ...

dawno temu

Niesmaczne, ale zdrowe

... krwiotwórcze oraz działanie antynowotworowe, a także obniża poziom cholesterolu. Brukselka natomiast działa zbawiennie na przewód pokarmowy. Jakie inne niesmaczne pokarmy byście dodali do tego zestawienia? ...

dawno temu

Dieta dla włosów - co możesz im dać?

... go w: pomarańczach, soczewicy, orzechach, fasoli, produktach pełno-pszennych, wątróbce, burakach, brokułach, brukselce i szpinaku.   ...

dawno temu

Czy geny to kluczowy czynnik wypadania włosów? Przekonaj się, jak jest naprawdę

... i mieszków włosowych, czyli orzechów, migdałów, pestek dyni, szpinaku, brukselki i herbatki z pokrzywy. Warto również sięgnąć po suplementy diety – najlepiej te łączące w sobie kilka aktywnych ...

dawno temu

Pielęgnacja biustu

... gorących kąpieli. Pielęgnacji wyglądu piersi powinna towarzyszyć troska o ich zdrowie, przejawiająca się m.in. we właściwym odżywianiu. Brokuły, kalafior, brukselka i kapusta są uważane za najlepsze ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... , kukurydza, czerwona fasolka. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy dla smaku solą i pieprzem.   Brukselka – z czym ją połączyć? Np. z jabłkiem marchewką, cebulką i kiszonym ogórkiem. Składniki mieszamy ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... odpowiednich składników, dlatego tak ważne jest, aby w odstępstwach czasowych mu je zapewnić. Warzywa i owoce należące do 5 grup kolorystycznych: zielona - szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi ...

dawno temu

Jedzenie, które wpływa na szczęście

... warzywach np. w brokułach, sałacie, kapuście czy brukselce.     Papryczki chili   Papryczki chili dostarczają sporej dawki endorfin, czyli hormonu odpowiedzialnego za łagodzenie bólu ...

dawno temu

Psychologia owoców

... osoby spokojne, zrównoważone i inteligentne. Romantyczni w miłości, czuli, łatwo dostosowujący się do zmieniających się warunków otoczenia. Brukselka - nie jest najbardziej popularna, ale ma sporo zalet ...

dawno temu

Jod w organizmie

... się nie łączyć produktów zawierających jod z: soją, gorczycą, brukselką, kapustą czy rzepą, gdyż utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Do przyjemniejszych źródeł jodu można zaliczyć seans w grocie solnej. ...

dawno temu

Wypadanie włosów - jak temu zapobiec?

... . Wszystkie cenne składniki znajdziesz wkalafiorze, kapuście, brukselce, cebuli, czosnku. Niezbędne są także kwasy omega-3, powinnaś więc jeść tłuste ryby i orzechy. Ryby są też źródłem białka potrzebnego ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... , które wchłania się do naszego organizmu w ilości 10-15 proc. oraz obecne w produktach roślinnych żelazo niehemowe, wchłaniane tylko w 2-3 proc. Znajdziesz je w zielonych warzywach: brokułach, brukselce ... , brukselka, rzodkiewka, ryż brązowy, ...

dawno temu

Witamina C. Gdzie ją znajdziesz?

... witaminy C: papryka, melon, truskawki, papaja, brukselka, kiwi, brokuły, szpinak, soki i owoce cytrusowe, pomidory, sok pomidorowy, ziemniaki, pietruszka, jabłka, kiszona kapusta oraz kiszone ogórki ...

dawno temu

Uczyń swoją dietę kolorową!

... antynowotworowych. Do tej grupy zalicza się: boćwinę, brokuły, brukselkę, kalafiora, kapustę (różne jej rodzaje). Żółtozielona - jedzenie z tej rodziny chroni oczy. Dzięki zawartości luteiny ...

dawno temu

Beta-karoten a opalanie

... są: pomidory, marchew, papryka, dynia, morele, nektarynki, banany czy mango, ale także zielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak, sałata, cykoria, brukselka, włoska kapusta czy brokuły. Zawiera ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Owoce i warzywa w codziennej diecie – sposób na wzmocnienie odporności

... , fasolka? Wybierz to, co lubisz najbardziej, i zajadaj ze smakiem. Pieczone warzywa na kolację. Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałaś pieczonych warzyw, czas to zmienić! Mrożona brukselka, kalafior ...

dawno temu

Jesienią postaw na warzywa

... warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo. Seler, pomidor, fasolkę szparagową, brukselkę, kukurydzę, brzoskwinię, morelę, nektarynkę. Zadbaj o wzrok Jedz dużo orzechów bogatych w potas ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

+ Pokaż więcej