Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?

... nie ustępujątradycyjnym potrawom. W trosce o żywieniowe potrzeby klienta współczesny rynek zaskakuje coraz większą gamą jarskich produktów, poktóre najczęściej sięgają osoby zapracowane, nie mające czasu ...

dawno temu

"Kontrolerzy", reż. Nemrod Antal

... Wściekłych Psów, a także Dzikiej Bandy Peckinpaha. Kontrolerzy wprost toną w cytatach i nawiązaniach, niczym frytki w ketchupie. Na szczęście potrawa nie staje się przez to niejadalna. To całkiem pożywny fast food. ...

dawno temu

Najzdrowszy sposób na szybkie chudnięcie

... , a unikanie gotowych dań typu fast food. Ważna jest też technika kulinarna polegająca na gotowaniu, przyrządzaniu potraw na parze, duszeniu bez dodatku tłuszczu. Nie można podjadać między posiłkami, należy pić ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... pokarmowych, do których spożywania bez przerwy namawiają dietetycy. O tym, że potrawy z udziałem ryb są niezwykle zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać, jednakże brak pomysłu na przyrządzenie ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... , a są ważnym detalem uzupełniającym smak potrawy. I tak bardzo często urozmaicają sałatki, pizzę, makarony bądź stanowią jeden z elementów farszu. Z drugiej strony, z łatwością znajdziemy przepisy ...

dawno temu

Sałatka owocowa z jogurtem

... waniliowy albo miód. Sałatkę najlepiej jest serwować schłodzoną. Całość będzie wyglądać znacznie lepiej, kiedy na wierzch potrawy ułożymy rodzynki albo rozdrobnione orzechy. Smacznego! ...

dawno temu

Zaparcia u dzieci

... gorączkuje lub przebywa w pomieszczeniu o wysokiej temperaturze. Zaparcia są też wynikiem niewłaściwej diety dziecka. Duże ilości mięsa, potraw mącznych i słodycze dla dzieci nie dostarczają cennego ...

dawno temu

Grube kłamstwa na temat nadwagi

... . Większość soli, którą zjadamy, to ta, którą sypiemy z solniczki Jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli w naszej diecie, rezygnacja z dosalania nie wystarczy. Sól dosypywana do potraw ...

dawno temu

Gruszki w occie

... na gruszki w occie. Co można marynować? Jednym ze sposobów na przetworzenie żywności, która z powodzeniem może uzupełniać nasze potrawy przez wiele miesięcy jest marynowanie. W odróżnieniu ...

dawno temu

Sałatka pekińska

... z kapusty pekińskiej sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz musiała się martwić o niedobór beta-karotenu. Potrawy z kapustąpekińską mogą przybierać różną postać. Świetnie smakuje ona nie tylko w surowej ...

dawno temu

Zioła moczopędne

... od jednej do czterech szklanek ziół. Jeżeli lubisz słodkie napoje, możesz dodać do ziół łyżkę miodu. Nie wolno słodzić cukrem. Są zioła, które można dodać do potraw lub zjeść na surowo. Rodzaje ziół ...

dawno temu

Ciasto bez mąki

... ze zdecydowanej większości potraw. Mąka, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, dodawana jest do wielu zup czy sosów. Jej zagęszczające właściwości są także wykorzystywane w trakcie robienia wielu słodyczy ...

dawno temu

W czym jest witamina A?

... się głównie na zasadach zdrowego żywienia. Co to oznacza? Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, tłustych i smażonych potraw, słodyczy. Trzeba z kolei pić wodę mineralną (minimum 3 litry dziennie ...

dawno temu

Jakie zapachy lubią mężczyźni?

... im o radosnym dzieciństwie, ukochanej osobie, poczuciu bezpieczeństwa, zadomowieniu i o pysznych potrawach. Prawie połowa mężczyzn (48 proc.) przyznaje się do aromatyzowania własnego mieszkania ...

dawno temu

Smażony ser

... . Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na ser smażony, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej niezwykłej potrawy. Otóż okazuje się, że danie to obecne jest w kuchni śląskiej i galicyjskiej ...

dawno temu

Owoce jarzębiny

... są do kremów przeciwzmarszczkowych i balsamów ujędrniających. I choć tradycja przygotowywania potraw z użyciem owoców jarzębiny w ostatnim czasie znacznie osłabła, to jedzenie takich posiłków jest bardzo ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... , lecz które są także dodatkiem do niemal większości spożywanych przez nas potraw. Poniżej znajdują się propozycje dań wykorzystujące różne rodzaje jajek. Jajka na miękko to zdrowy i pożywny pomysł ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... posiada bardzo długą i bogatą tradycję. Choć coraz częściej rezygnujemy z korzystania z jej receptur na rzecz gotowania dań z hodowlanego drobiu i wieprzowiny, to potrawy z dziczyzny posiadają nad nimi ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... zawsze, gdy tylko zabieramy się do jakiejkolwiek potrawy czy przekąski. Nawet gdy robimy sałatkę warzywną czy owocową – potrzebujemy pokroić składniki. Nie mówiąc już o mięsie na obiad czy wystawnej kolacji. Jednym ...

dawno temu

Sorbet malinowy

... także jajka i śmietana. To z kolei powoduje, że sorbet jest przekąską, którą można znacznie szybciej i łatwiej przyrządzić. Idealnie nadaje się do serwowania jako deser, podwieczorek lub potrawa ...

dawno temu

Sposób na migrenę

... o to, jakie produkty żywnościowe mogą wywoływać i potęgować bóle głowy. Jeśli chcesz, aby jakość życia z migreną wzrosła, zastosuj się do zaleceń lekarza. Odstawienie ulubionej potrawy może okazać ...

dawno temu

Dieta a okres

... i biegunki, dlatego wskazana jest dieta lekkostrawna. Ogranicz potrawy smażone i wzdymające (m.in. warzywa strączkowe, fast foody, tłuste mięso), natomiast zwiększ ilość spożywanych płynów, najlepiej wody i soków owocowo-warzywnych.   ...

dawno temu

Właściwości kaszy jaglanej

... czy ryżu, jako uzupełnienie potraw z mięsem czy ryb. Świetnym pomysłem jest także nafaszerowanie nią udek kurczaka, przyrządzenie z jej dodatkiem kotletów czy placków (zamiennie z kaszą manną ...

dawno temu

Dieta ryżowa

... nam najbardziej. Polecany jest jednak zwłaszcza ten brązowy, bo jest najzdrowszy. Jeśli chodzi o urozmaicanie potraw, to świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kiełki czy zioła, którym można posypać ryż ...

+ Pokaż więcej