Slow Food nowym sposobem na życie
... niewielkich regionalnych producentów żywności. Zamiast hamburgera, czy frytek proponuje się nam więc dania, mające bogatą tradycję, przygotowane z regionalnych, niedostępnych w żadnym innym miejscu ...
... niewielkich regionalnych producentów żywności. Zamiast hamburgera, czy frytek proponuje się nam więc dania, mające bogatą tradycję, przygotowane z regionalnych, niedostępnych w żadnym innym miejscu ...
... nadmiar soli i cukru w produktach. Jednocześnie owoce i warzywa stają się znacznie słodsze niż dotychczas, a my jesteśmy w stanie wyczuć sztuczne dodatki stosowane w żywności. Oczywiście wszystkie nasze ... Coraz częściej stawiamy na zdrową i ...
... Ruch slow food (powolne jedzenie) stał się organizacją aktywną na całym świecie. Jego celem jest propagowanie kuchni regionalnych, produktów ekologicznych oraz celebrowania posiłków. Żywność w stylu ... slow food to żywność niskoprzetworzona, ...
... Ta pożywna kanapka sukcesywnie wypiera inne specjały dostępne w punktach z tzw. „szybką żywnością” takie jak popularne fast foody takie jak hamburgery, hot dogi, czy zapiekanki. A powód takiego stanu ...
... ma się doskonale, co cieszy dietetyków i lekarzy. Niestety, mimo wielu programów edukacyjnych i licznych kampanii promujących zdrową żywność, problem nadwagi i otyłości wciąż istnieje. ... dnia. Nie każdy może bowiem pozwolić sobie na pięć ...
... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Co więcej, wiele odmian możesz wyhodować sama! Sprawdź, jakie kiełki warto dodać do kanapek i sałatek naszych milusińskich. ... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną ...
... Przechodzą cię ciarki na samą myśl o wyczyszczeniu kuchennych powierzchni środkami zawierającymi chemikalia? Nie ma w tym nic dziwnego, bo w końcu większość z nich ma później kontakt z żywnością. Na szczęście istnieją metody na uporządkowanie ...
... To wszystko przez wygodny tryb życia. Jedząc coraz szybciej, wybieramy gotowe produkty. A przecież przetworzona żywność, z której w ciągu pięciu minut przygotujemy wyrafinowaną kolację, pełna ... , wybieramy gotowe produkty. A przecież ...
... Narzekamy, że żywność staje się coraz bardziej „sztuczna”, nafaszerowana chemikaliami i hormonami, ale częściowo my sami - konsumenci, jesteśmy temu winni. Kupujemy to, co najtańsze i zachowuje długo ... świeżość, a takie parametry są możliwe do ...
... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...
... %. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i nietuczące. Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika, gorczycy ...
... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...
... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...
... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...
... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...
... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo. Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...
... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...
... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...
... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...
... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...
... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...
... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...
... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...
... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...