6 typowych zachowań, które uważasz za szkodliwe, a wcale takie nie są!

... Złość 57721 Podczas gdy wiele z nas dusi w sobie złość lub jej unika, jest to wyzwalające uczucie. Złość jest naturalną emocją, mającą na celu wyzwolenie z sytuacji, która spowodowała nasze ... cierpienie. Gdy potrafimy właściwie ją wyrazić, ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... odrobinę bułki tartej, jeśli konsystencja nie jest zbyt gęsta). Całość smażymy, a potem dusimy dodając odrobinę wody, by wytworzył się wywar, a mięso nabrało miękkiej konsystencji. Potem mieszamy je ... z ugotowanym ryżem i układamy na liściach ...

dawno temu

Chcę być aktywną a nie grubą staruszką

... te dania i źle się czuję, gdy zmuszona jestem zjeść na przyjęciu wieprzowinę z ziemniakami. Podobnie jest z ćwiczeniami. Gdy przez tydzień leżałam w łóżku z grypą, brakowało mi wysiłku fizycznego ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... i z ości. Na maśle podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta już zmięknie dodajemy karpia i dusimy jeszcze 5 – 6 minut. Po tym czasie wrzucamy rozdrobnione orzechy (proponuję zawinąć je w ścierkę ... na małym ogniu przez 2 – 3 minuty i ...

dawno temu

Żelazo – przyjaciel kobiety

... hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest bardzo dobrze wchłaniane w jelitach. Znajduje się ono w największej ilości w czerwonym mięsie (wieprzowina, wołowina, cielęcina) i podrobach (wątróbka, serce ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... trzeba usmażyć naleśniki. Pieczarki należy umyć, obrać i drobno posiekać. Zanim zaczniemy je dusić, należy zeszklić na patelni cebulkę. Pieczarki powinny zostać dodane do cebuli i duszone ...

dawno temu

Smażone grzyby

... mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne ... z odrobiną soli i liściem laurowym, by ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... , niezależnie od statusu społecznego i materialnego. To także historyczna potrawa, znana już za czasów faraonów i przez nich podobno ulubiona. Mówiąc pokrótce, jest to wolno duszona fasola fava zalana ... świeżej wody, aby pokryła składniki na ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... ryby, sery fermentowane oraz owoce morza. Stosowany w tym czasie sposób przygotowania powinien opierać się na duszeniu, gotowaniu na parze, pieczeniu w piekarniku, ale również smażeniu z dużą ... potrawy, warto pamiętać, aby warzywa gotować ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... i spożywa się jedynie ich ramiona.Pomysły na potrawy kulinarne z ośmiornicą Ośmiornicę można gotować na parze, smażyć, dusić czy nawet piec lub grillować. Chcąc pójść o krok dalej ... . Mięso ośmiornicy wymaga jednak bardzo długiego duszenia na ...

dawno temu

Dżem z jabłek

... na plasterki, usuwając pestki. Zalej je szklanka wody i gotuj przez godzinę. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kawałki. Duś na małym ogniu do czasu powstania musu ...

dawno temu

Sałatka z kurczaka

... soku z cytryny2 łyżki białego wytrawnego winałyżkę sosu worcestersól1. Pierś z kurczaka podlej osoloną wodą i duś razem z obraną marchewką i cebulą. 2. Po wyjęciu z wody pokrój kurczaka w kostkę ...

dawno temu

Sezon na kurki

... Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania z kurek z autorskich blogów: Duszone kurkiSałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokadoFingerfood z kurkamiPappardelle z kurkami w sosie szafranowymZapiekanka z kurkami ...

dawno temu

Piłeczka antystresowa na USB

... . A wystarczyłoby mieć właściwą piłeczkę antystresową. Piłeczkę tą (a właściwie coś na kształt kręgla), podłącza się do komputera poprzez łącze USB. Potem można już piłeczkę ściskać, wyginać, dusić i robić z nią ...

dawno temu

Morskie cuda na talerzu

... uzależnionych od ich ubarwienia. Małże – świetnie smakują podawane z winem i warzywami takimi jak marchewka i pietruszka. Można je dusić i smażyć, trzeba jednak pamiętać o starannym umyciu ich z wodorostów ...

dawno temu

Potrawka z kurczaka

... , a następnie przełóż do garnuszka. Rosół z kury połącz z mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszaj i przelej do kurczaka. Dopraw solą i cukrem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Potrawkę możesz podawać osobno, z ryżem lub ...

dawno temu

Czerpiemy zdrowie z kultury i kuchni innych narodów

... jest wprawdzie wieprzowina, ale codziennie jedzą także ryby – łososia, makrelę, bo zawiarają kwasy tłuszczowe omega–3, które redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Ryby morskie ...

dawno temu

Czas w Riobambie

... , może kuzynki a może sąsiadki, otwierają drzwi do swoich kuchni. Na stołach pokrytych ceratą ustawiają żółtawą zupę z kawałkiem mięsa, ryż z wieprzowiną i kompot w plastikowym kubku. Wszystko za 2 ...

dawno temu

O śmierci różnie traktowanej

... chleba umarłych, czaszek z cukru, słodyczy oraz napojów gazowanych pojawia się drób w pikantnym sosie czekoladowym mole, a także tortillas i tamales lub specjalnie przygotowana wieprzowina. Dorośli ...

dawno temu

Kuchnia z końca Europy

... kuchni). Jeśli chodzi zaś o mięsa, to na portugalskim stole znajdziemy przeróżne rodzaje – od mięsa króliczego i koziego po baraninę, wołowinę, wieprzowinę oraz koninę. Jada się tutaj także drób ...

dawno temu

Słoneczne wino z południa Włoch!

... z domieszkami cytrusów. Najlepiej podawać je wraz z daniami z ryb, wieprzowiny lub drobiu. Włochy to wspaniały kraj, którego można zazdrościć jego mieszkańcom – piękne, ciepłe morze, cudne słońce, wysokie góry, smaczne jedzenie i wspaniałe ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... jajecznych, zup, ryb, galaret rybnych, mięs – przede wszystkim jagnięciny, baraniny, wieprzowiny i wołowiny, a także potraw zawierających imbir. Używany jest także do produkcji pieprzu ziołowego i curry ...

dawno temu

Jakie afrodyzjaki znajdziesz we własnej w kuchni?

... . do sałatek, zup i duszonych warzyw. Żeń-szeń – dodaje energii i pobudza zmysły. Pasuje do warzywnych mieszanek np. risotto. Cynamon – o silnym aromacie i lekko piekącym w język smaku. Działa ...

dawno temu

Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!

... . Włóż do garnka pomidory i cytrynę. Dopraw cukrem i oregano. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 40 minut lub do momentu zgęstnienia sosu. Wrzuć oliwki. Dopraw solą ... mięso. Gotuj przez 5 minut lub dopóki nie ...

+ Pokaż więcej