Studiując pod skrzydłami mamy

... . Kręciło mnie, że sama o sobie decyduję (moja mama była dość surowa), będę robić, co dusza zapragnie, sama urządzę swój pokój, ugotuję sobie, co tylko będę chciała…. Naprawdę cieszyło mnie to, że wreszcie ... , a tematem ich rozmów było: co to ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... zbożowa będzie lepszym wyborem. Kategorycznie zrezygnuj z potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa (carpacho, tatar, szynka parmeńska, niedogotowana ryba, sushi). Ta sama zasada dotyczy ... surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i ...

dawno temu

„Syndrom starszej siostry”, Malwina Chojnacka

... , ale zatrudnia sztab paparazzich, którzy dla zdobycia każdej nowinki zaprzedadzą duszę diabłu. Marzy o pracy w piśmie krytycznoliterackim, a tymczasem zajmuje się tym, co gwiazdy jedzą na śniadanie, śledzi ...

dawno temu

Wielkie wyzwanie – zdrowe odżywianie!

... … jaja, mięso i ryby, a do tego nasiona roślin strączkowych i orzechy. Mięso powinno być niskotłuszczowe (drób, wołowina), a ryby najlepiej morskie (makrela, śledź). Warzywom i owocom powiedz ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... daniach świątecznych. Śledź wigilijny jest bardzo zdrową rybą. Dostarcza organizmowi witamin D i E, a także niacyny. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Podany z jogurtem greckim (zamiast śmietany ...

dawno temu

Jedzenie, które da ci do myślenia!

... kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego skutecznie zwiększają osiągi mózgu. Badania potwierdzają, że spożywanie śledzi, sardynek i łososia może korzystnie wpłynąć na pamięć, a także inne funkcje poznawcze ...

dawno temu

Podstępny efekt kontrastu

... po śledziach to nawet największe skupienie i próba oderwania się od śledziowej atmosfery nie poprawi smaku kawy. Jeśli jednak podejmujemy decyzję porównując swoją sytuację do tego, że było gorzej, to warto to przemyśleć. Źródło: lajfmajster.pl ..

dawno temu

Jagodowy zawrót głowy, czyli co lubi jeść twój mózg

... krwi może uszkodzić delikatne naczynia krwionośne w mózgu, prowadząc do jego udarów. Łosoś, sardynki i śledź Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ nerwowy. Wyższy ... przeciwutleniające. Zawiera również silne ...

dawno temu

„Tajemnica Abigél”, Magda Szabó

... na jego ślad i zemścić się na jego rodzinie. Dlatego postanawia wysłać Ginę na prowincję do szkoły prowadzonej przez surowych, wymagających nauczycieli. Życie dziewczynki z dnia na dzień radykalnie się zmienia ... z najsurowszych nauczycieli. ...

dawno temu

Zdrowie od jabłek

... i z grupy B. Najzdrowsze surowe Jabłka zjadaj na surowo lub piecz je jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Wyśmienicie smakują zwłaszcza pieczone z miodem i orzechami. Dlaczego ...

dawno temu

Jakie produkty i w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?

... na surowe mięsa i ryby. Nie wszystkim produktom lodówka służy. Chleb robi się w niej szybciej czerstwy. Przechowywanie w lodówce nie sprzyja owocom egzotycznym, pomidorom, ogórkom, cukinii ... czy roślinom strączkowym. Panujący w niej chłód ...

dawno temu

Poznaj rewolucyjną dietę, dzięki której można stracić 7 kilogramów w ciągu 7 dni!

... jeść dowolne warzywa bez żadnych ograniczeń! Mogą one być surowe, gotowane lub przyrządzone na parze. W porze I i II śniadania dopuszczalne są nawet ziemniaki. Poza tym, konieczne ... pyszne smoothie – wystarczy je zblendować w mikserze. Piąty ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... sałatka z krewetkami, małże, koktajl mleczny). Sałaty zielone i inne surowe warzywa są najlepszą niskokaloryczną przekąską. Wyjątek stanowią warzywa z majonezem, śmietaną i sosami na bazie oleju ... , surowe i pieczone warzywa, owoce (oprócz ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... (100 g) to, podobnie jak śledź, 2300 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś ma 1100 mg cennego składnika, morszczuk i dorsz ponad 200, węgorz 150. Bardzo ważny jest także sposób przygotowania dań rybnych ...

dawno temu

VIVE LA FRANCE! VIVE LA GARANCE!

... . Jej konto na Instagramie śledzi już ponad 585 tys. fanów. My postanowiliśmy wziąć pod lupę kilka z jej instagramowych stylizacji i zainspirować was jej minimalistycznym, a jednocześnie bardzo szykownym ...

dawno temu

Międzynarodowy Dzień Jajka!

... mleka1 surowe żółtko Wszystkie składniki wrzucamy do shakera i wytrzepujemy. Przelewamy następnie do szklanki typu old-fashion (niska szklanka) i posypujemy gałką muszkatołową lub cynamonem. Zamiast brandy można użyć whisky, burbona lub cherry ..

dawno temu

Warzywa dla dzieci - rzodkiewka

... w jak najłagodniejsze gatunki. Co czyni rzodkiewkę atrakcyjnym elementem jadłospisu? Rzodkiewka - witaminyOryginalny kształt i konsystencja rzodkiewki zachęcają do chrupania warzywa na surowo. Warto ...

dawno temu

Truskawki z brukselką?

... argument przemawiający na korzyść folii spożywczej, wyobraźcie sobie smak ciasta czekoladowego z surową ośmiorniczką skropionego sokiem z cytryny! ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... przeciwutleniacze? Przeciwutleniacze są zawarte m.in. w: czerwonych winogronach,czerwonej i żółtej cebuli,kapuście,kalafiorze,brokułach,surowym czosnku,oliwie z oliwek,czerwonym grejpfrucie,marchwi,dyni,słodkich ziemniakach.  ...

dawno temu

Mieszkańcy mórz i oceanów coraz mniejsi

... larw tego samego gatunku ryby (blisko spokrewnionej ze śledziem)i odławianiu ich stosując różne kryteria wyboru. Po 6 miesiącach, gdy ryby osiągnęły dojrzałość płciową,z pierwszego basenu odłowiono 90 ...

dawno temu

Jak zapobiegać chorobom stawów

... zwyrodnieniowej stawów jest też otyłość. Osoby z nadwagą muszą stosować zbilansowaną dietę. Przede wszystkim musi być to dieta bogata w kwasy Omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich (śledziu ...

dawno temu

Jedzenie, do którego dorastamy

... i nie odczuje przyjemności z jedzenia, nie tylko wykwintnych potraw, ale choćby śledzia. Jakie potrawy wchodzą w skład waszego „dorosłego jedzenia”? Czego nie tknęlibyście w przeszłości, a czym zajadacie się teraz? ...

dawno temu

Witamina D - jak dostarczyć ją organizmowi?

... także spożywanie ryb, np. sardynki, makreli, łososia czy śledzia. Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wielu producentów wzbogaca swoje produkty zbożowe i inne artykuły spożywcze cenną witaminą D ...

dawno temu

Jak spróbować wszystkich 12 wigilijnych potraw, ale się nie przejeść?

... 58343 Jeżeli myślisz, że masz ochotę na drugą porcję śledzia czy pierogów, odczekaj 10 minut. Mniej więcej tyle potrzeba, by żołądek poinformował mózg o swojej sytości. Jeżeli nie odczekasz kilku ...

+ Pokaż więcej