Fasolka po bretońsku

... do gotującej się fasoli przygotowane mięso. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy do niej około 4 łyżek koncentratu, odrobinę cukru i soli. Fasolę po bretońsku zagęszczamy mąką i dodajemy do niej do smaku paprykę ... i łatwemu przyrządzaniu stała się ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... opłukać. Ozorki należy gotować wraz z dodatkiem włoszczyzny i soli przez około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki. Surową cebulę trzeba ... z podrobówOzorki to podroby zwierzęce, które są ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... oprószyć solą i niewielką ilością pieprzu. Następnie odczekać kilka minut, aby z cukinia puściła sok, który powinien zostać odsączony. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Układamy na nią pierś wraz ... , trzeba dodać do niego śmietanę oraz ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... pieczywa wskazuje na cechy w składzie mąki, wody, soli, a także innych dodatków oraz na obróbkę termiczną w postaci wypiekania. Pieczywo w diecie jest podstawowym źródłem węglowodanów. Jedzenie pieczywa ... dostarcza także organizmowi ...

dawno temu

Ból głowy na kacu

... z winogron, czy aldehydy, które powstają podczas destylacji i leżakowania. Kolejny szkodliwy dodatek to siarczyny, które zwiększają trwałość trunku do spożycia. Za jedne z głównych czynników migrenowych ... bez żadnych ograniczeń. Niestety, ...

dawno temu

Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących

... do dania mąki. Przygotowanie małży w białym winie Umieść małże w misce z osoloną wodą (1 łyżka soli na litr wody) na 10-15 minut. Wlej wytrawne białe wino na spód garnka. Umieść w nim małże. Przykryj ... lub otwarta i nie domyka się po ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... na opakowaniu. Po dodaniu soli należy je przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej jedną dobę. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy mięso i dodajemy do niego wskazane przyprawy w dowolnej ilości ... pewni, co do samodzielnego rozdrobnienia ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... nie jest skomplikowany. Najpierw należy bryndzę połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie dodać mąkę, przyprawić solą i ugniatać, do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto kroimy w średniej ... bądzie smakować, gdy ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... cytrynowym będziesz potrzebowała: 4 filetów rybnych,2 cytryn,250 ml białego wytrawnego wina,soli,pieprzu,oliwy z oliwek,1 ząbka czosnku.Filety należy osolić i popieprzyć, a następnie usmażyć na patelni ... . Całość powinna być jeszcze przez ...

dawno temu

Jak zrobić suszone pomidory?

... . Na koniec całość doprawia się solą, dokładnie zakręca słoiki i ustawia je do góry dnem. Suszone pomidory w zalewie będą gotowe do spożycia już po dwóch tygodniach.Jak można zastosować w kuchni suszone ... gości można więc wykorzystać je jako ...

dawno temu

Skąd się bierze głód?

... pokarmu (czyli hiperfagia). Zaburzenia te dotyczą jednak rzadkich sytuacji będących następstwem doznanych urazów, chorób.  Sygnały motoryczne Każdy z pewnością  doświadczył sytuacji, gdy spożycie ... Sygnały metaboliczne związane są ze stężeniem ...

dawno temu

Siemię lniane

... Aby zwiększyć przyswajanie egzogennych kwasów tłuszczowych oraz umożliwić przemianę fitoestrogenów w związki bioaktywne,przed spożyciem ziarna siemienia lnianego powinno się je zmielić ... w zwykłym młynku do kawy lub namoczyć i pozostawić na ...

dawno temu

Czy jedzenie jajek szkodzi?

... wsypać do wody łyżkę soli. Warto wiedzieć, że blade żółtko świadczy o tym, że w znajduje się w nim mało wartości odżywczych i witamin. Dzieciom do roku życia nie wskazane jest podawanie jajka, bo może ono powodować reakcje uczuleniowe. ... na ...

dawno temu

Jakie produkty i w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce?

... czy roślinom strączkowym. Panujący w niej chłód niszczy ich odporność na choroby i powoduje szybsze psucie. Należy pamiętać, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia ... , natomiast artykuły spożywcze o silnym ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... stężenia cholesterolu LDL. Najzdrowsze są orzechy lekko prażone, bez dodatku soli. A także: Herbata - regularne picie zielonej herbaty ogranicza ryzyko chorób serca. Znajdujące się w tym napoju ... lniane - dzienna porcja do spożycia to 1-2 ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , boczek, wieprzowinę 1/2 szklanki miodu suszone śliwki i grzyby 3/4 szklanki ciemnego piwa bądź czerwonego wytrawnego wina ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, liść laurowy ... . Wszystko zależy od naszych ...

dawno temu

Tuńczyk z makaronem

... ząbków czosnku,1 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,soli,pieprzu,oregano,bazylii.Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Na patelnię ... wlewamy pomidory oraz trzy obrane całe ząbki ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... , są jednym z najlepszych źródeł witamin, soli mineralnych i enzymów w maksymalnym stężeniu, jakie może posiadać dana roślina. Zawartość cennych substancji przewyższa dojrzałe rośliny o niemal 30 ... , oraz sole mineralne (cynk, magnez, żelazo, ...

dawno temu

Odkrywamy tajemnice sosów

... dodajemy sok z cytryny, oprószamy solą, dolewamy resztę oliwy i całość zagotowujemy. Harissę trzymać w małych słoiczkach, najlepiej zawekowanych, niekoniecznie w lodówce.Warto wiedzieć ponadto ... . Podaje się ją nawet z pieczywem i innymi ...

dawno temu

Naturalne antybiotyki

... na infekcję. Stopy należy rozgrzać za pomocą masażu. Wcześniej należy je namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem soli kuchennej. Na szyję i klatkę piersiową należy przyłożyć liść kapusty i przykryć go flanelą. Folia się nie nadaje, gdyż nie ...

dawno temu

Jedzenie do pracy

... z nich powinien być mniej obfity od drugiego. Doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę są świeże i suszone owoce, soki warzywne, orzechy oraz pestki. Nie tylko zaspokajają głód, ale też zawierają wiele witamin i soli mineralnych, które ...

dawno temu

Zestresowane kobiety jedzą więcej

... , apetyt ów dotyczył właśnie słodyczy i fast foodów, natomiast spadało spożycie warzyw i owoców, powiedział dr Rafael T. Mikołajczyk z University of Bielefeld w Niemczech. Stres nie miał natomiast wpływu ... a natężeniem stresu czy skłonnością ...

dawno temu

Przyczyny cellulitu

... tego nieestetycznie wyglądającego mankamentu? Oto i one. Zbyt niskie spożycie płynów – przez to z organizmu nie są usuwane szkodliwe toksyny, a do tego przemiana materii ulega spowolnieniu, co sprzyja powstawaniu ... spożycie błonnika – ...

dawno temu

Śledzie po kaszubsku

... : 75 dag śledzi,2 dużych cebul,małej puszki pomidorów,3 łyżek cukru,5 łyżek octu,ziela angielskiego,2 ząbków czosnku,3 szklanek mleka,soli,pieprzu.Sposób przygotowania: Śledzie myjemy i moczymy ... śledziowych, którym często nie możemy się ...

+ Pokaż więcej