Dlaczego oleje roślinne?

... Z pewnością wszyscy słyszeli o roli tłuszczów zwierzęcych w zwiększaniu stężenia "złego" cholesterolu w organizmie, który z kolei zwiększa ryzyko miażdżycy. Dlatego zdrowsze i delikatniejsze w smaku oleje roślinne skutecznie wypierają tłuszcze ...

dawno temu

Produkty light

... mniejszą zawartość składników kalorycznych w produkcie, producenci muszą zastąpić je innymi substancjami, by produkt był nadal smaczny i dobrze wglądał. Często są to sztuczne dodatki nieprzyswajalne ... mleko jest niepełnowartościowe, gorzej ...

dawno temu

Smacznego jajka

... Niektórzy, nie wyobrażają sobie śniadania bez jajka na miękko, są też tacy, którzy unikają jaj jak ognia, bojąc się o zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi. Wszystkim jednak jajka, będące ... Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajka ...

dawno temu

Zalety i wady najpopularniejszych rodzajów mleka

... , których zawartość różni się jednak w zależności od rodzaju mleka. Sprawdź, który jego typ okaże się dla ciebie najlepszy! ... , których zawartość różni się jednak w zależności od rodzaju mleka. Sprawdź, który jego typ okaże się dla ciebie ...

dawno temu

Przepis na łososia - z parowaru w sosie pomarańczowym

... Przepis na łososia z parowaru to prawdziwy hit. Nie dość, że danie jest bardzo zdrowe, trzeba pamiętać, że ta ryba to prawdziwy „wymiatacz” tłuszczu i cholesterolu, to jeszcze bardzo smaczne. Wystarczy to sobie wyobrazić: łosoś w sosie ...

dawno temu

Częste stosunki zmniejszają ryzyko zawału

... , między innymi wagę, wiek, poziom cholesterolu, czy ciśnienie krwi. Badanie cholesterolu wykazało, że u osób, które kochały się przynajmniej dwa razy w tygodniu, znacznie rzadziej wystąpiły choroby ...

dawno temu

Dlaczego opalenizna, szczupła talia i błyszczące włosy nie są oznaką zdrowia

...   Eksperci są zgodni – ładny wygląd to nie wszystko. Uroda nieraz oszukuje, zataja takie czynniki, jak ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nawet, jeśli ktoś wygląda dobrze i zdrowo, wcale nie znaczy, że ma się dobrze.   ... Eksperci są zgodni ...

dawno temu

3 powody zdrowotne, dla których powinnaś zacząć jeść masło orzechowe!

... Obniża cholesterol 58596 Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie masła orzechowego korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w jego składzie zdrowe kwasy tłuszczowe ... przyczyniają się do obniżenia poziomu złego ...

dawno temu

Węglowodany w jedzeniu

... Przez zawartość glukozy są bogatym źródłem energii, dlatego tak ważne jest ich spożycie wczesnym rankiem, kiedy to nasz organizm domaga się solidnej dawki składników odżywczych. Proces ... śniadanie? Oczywiście, że tak! Zasada jest zatem prosta ...

dawno temu

Bieganie czy jogging?

... aktywności poprawiają sprawność fizyczną, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, a nawet poprawiają pamięć. Jogging to komponent każdego programu odchudzania. Bieganie ...

dawno temu

Witamina C niezbędna palaczom!

... Witamina C jest niezbędna systemowi odpornościowemu. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, przez co chroni serce i zapobiega miażdżycy. Zmniejsza ryzyko zaćmy. Przyspiesza gojenie się ran, siniaków i oparzeń. To ...

dawno temu

Polscy lekarze rekomendują. Amerykanie wycofują ze sprzedaży. Margaryna nas zabija!

... W latach 80-tych i 90-tych świat oszalał na punkcie margaryny. Miała być ona cudownym środkiem na obniżenie niedobrego cholesterolu, który według wielu lekarzy i specjalistów z branży medycznej ... , jaka pojawiła się w ostatnich latach, możemy ...

dawno temu

Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza!

... Jeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież ... . • Zawarte w pestkach polifenole wzmacniają ...

dawno temu

Nauka samodzielnego jedzenia

... Twoje dziecko aż rwie się do samodzielnego machania łyżeczką – niekoniecznie po to, żeby włożyć jej zawartość do buzi. Pozwalać mu, czy nie pozwalać? Jak sobie pomóc? ... Twoje dziecko aż rwie się do samodzielnego machania łyżeczką – ...

dawno temu

Zalety piwa

... Mówi się o tym wiele złego – podwyższa poziom cholesterolu, powoduje wzdęcia i skutkuje tym, że rośnie nam brzuch. Panuje też przekonanie, że od piwa się tyje! Czy jednak można się w nim doszukiwać ...

dawno temu

Właściwości migdałów

... kwasy tłuszczowe. Migdały- właściwości lecznicze Zbawiennie wpływają na pracę układu krwionośnego, a więc zapobiegają zatorom i pękaniu naczynek. Skutecznie obniżają także poziom złego cholesterolu ...

dawno temu

Czym zabić zapach czosnku?

... Niepokonany w walce z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem. Niestety, równie niepokonany jest odór, jaki po sobie pozostawia. Jak spożywać czosnek, aby wzmocnić swoją odporność i jednocześnie zachować świeży oddech? ... Niepokonany w walce z ...

dawno temu

Ryby – recepta na zdrowie

...   Ryby obfitują w kwas tłuszczowy Omega-3, dzięki czemu wpływają pozytywnie na naszą odporność i zdrowie. Tym samym mogą wpływać na polepszenie nastroju, obniżają poziom cholesterolu, chronią też przed chorobami zapalnymi.   ... Ryby obfitują w ...

dawno temu

Potrawy z soją

... Obniża cholesterol, zapobiega nowotworom i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. Zalet soi jest wiele, dlatego warto poznać przepisy na dania z jej dodatkiem i przełamać nudę naszych tradycyjnych posiłków. Jakie potrawy z soi możemy przyrządzić? ... ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... Zawiera dużo witamin takich jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. To właśnie dzięki zawartości chromu brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy. Zawierają ... jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, ...

dawno temu

Dieta DASH i nadciśnienie

... Nadciśnienie tętnicze jest jednym ze schorzeń wchodzących w skład tzw. zespołu metabolicznego. Poza nim do tej grupy można zaliczyć takie dolegliwości jak: podwyższony poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów. To wszystko ma na siebie ogromny ...

dawno temu

Czosnek nie tylko na przeziębienie

... , gdy mamy katar i kaszel. Czosnek także odmładza, wspomaga dietę, likwiduje bezsenność, chroni serce i mózg przed rozmaitymi chorobami, obniża zły cholesterol i ciśnienie. ... i błonnik obniżają krzepliwość krwi i redukują poziom złego ...

dawno temu

Dyniowych przysmaków ciąg dalszy - czas na deser!

... Niedawno pisaliśmy o dyniowej zupie, jako potrawie, która polecamy na zbliżające się święto Halloween. To bardzo ekonomiczna opcja wykorzystania zawartości tego owocu, po tym jak wyżłobimy ... jego zawartość przygotowując dyniowe ozdoby. Dziś ...

dawno temu

Warzywa + owoce = młodość

... Do jedzenia warzyw i owoców od dziecka namawiali nas rodzice. Ze względu na dużą zawartość witamin. Wiadomo, że najlepsze są świeże, nie pryskane chemikaliami i ze sprawdzonych sadów i ogrodów ... ? Awokado - obniża poziom złego cholesterolu. ...

+ Pokaż więcej