×

2

Zielona sałatka z awokado

Sałatki i jarzyny
Sałatka z różnych warzyw i sera - ich wspólnym mianownikiem jest zielony kolor. Jedynym odmiennym kolorystycznym akcentem jest czerwony sos przygotowany na bazie suszonych pomidorów. Chrupiące warzywa i pestki dyni ułożone na liściach młodego szpinaku świetnie komponują się z wytrawną nutą oleistego sosu i ze słonym serem pleśniowym.
Porcje: 3
Koszt: 17 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 100 g młodych liści szpinaku,
  • 1 awokado,
  • 1 zielona papryka,
  • 70 g zielonej drobnej fasolki szparagowej z puszki,
  • 2 łyżeczki pestek z dyni,
  • 50 g turkusowego sera pleśniowego Lazur.

    Sos:

  • łyżeczka bułki tartej,
  • łyżeczka zalewy z suszonych pomidorów,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 suszone pomidory z zalewy,
  • płaska łyżeczka miodu lub szczypta cukru, może być brązowy.

Jak przyrządzić?

Młode, drobne liście świeżego szpinaku umyj dokładnie.

Osusz na papierowej ściereczce i rozrzuć na talerzu.

Zieloną paprykę pokrój wzdłuż w cienkie paski, oddzielając gniazda nasienne.

Odsącz z zalewy zieloną, drobną fasolkę szparagową.

Oba składniki ułóż na liściach szpinaku.

Przekrój na pół awokado, obierz ze skórki, usuń pestkę, pokrój na cienkie plastry i rozłóż na talerzu.

Całość posyp pestkami dyni i kawałkami turkusowego sera pleśniowego.

Czas na sos.

Do wysokiego naczynia włóż 4 suszone pomidory razem z łyżeczką zalewy, dolej łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę bułki tartej.

Jeśli lubisz wytrawne smaki, to wystarczy, ale jeśli wolisz słodko-kwaśny sos, dodaj trochę cukru lub miodu.

W obu przypadkach wszystkie składniki sosu trzeba zmiksować lub rozdrobnić rozdrabniaczem.

Czerwonym sosem polej sałatkę, a jeśli coś zostanie, możesz podać sos w oddzielnym naczyniu do maczania chleba.

Jak podawać?

Podawaj od razu, zanim awokado zszarzeje.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (2 komentarze)

  • Zuza 01.07.2010, 14:25
    Sałatka wwygląda apetycznie,ja bym dodała swieżą fasolkę szparagową nie konserwową.
    0
    0 | 0
  • Mia 01.07.2010, 18:57
    Uwielbiam awokado, ale nie lubię suszonych pomidorów, zwłaszcza tych w zalewie z octu, są za kwaśne.
    0
    0 | 0