×

54

Tapenada, czyli czarna oliwka w roli głównej

Pizza i włoskie
Znakomite, wytrawne entrée przed daniem głównym. Uprzyjemni gościom czas zbierania się i oczekiwania na danie główne. Przypomni zapachy i smaki południa... Zaostrzy apetyt. Jednym słowem tapenada - pasta ze skondensowanych smaków śródziemnomorskich.
Porcje: 4 osoby
Koszt: 25 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: mało 250

Składniki:

  • - 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek,
  • - 2 łyżki kaparów,
  • - mała puszka anchois,
  • - skórka z cytryny,
  • - 1/3 szklanki dobrej oliwy,
  • - 1 łyżka brandy, lub dobrego sosu vinegreete,
  • - musztarda (gruba),
  • - 1 mały ząbek czosnku,
  • - sól i pieprz wedle uznania.

Jak przyrządzić?

Gdy zebraliśmy już wszystkie składniki, które nie są w naszych domach produktami powszechnymi (kapary, anchois), przystępujemy do działania.

1) Anchois wkładamy do mleka na ok. 30 min., by je nieco odsolić. W tym czasie przygotowujemy zbiornik, w którym będziemy naszą pastę tłuc, miażdżyć i macerować.

2) Oliwki siekamy na mniejsze części, miażdżymy czosnek, dorzucamy kapary. Teraz odsolone i pocięte anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki i soku z cytryny, połowę oliwy.

3) Miażdżymy i mieszamy dalej. Ilość oliwy regulujemy wg własnego upodobania.

4) Wszystko to zajmuje ok. 20 min.

5) Pastę w zamykanym pojemniku, wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz. Teraz wszystkie smaki powinny się "przegryźć" i dać ostateczny smak. Naprawdę trudno go opisać... Jest bardzo zdecydowany, ostry i esencjonalny.

6) Przygotowujemy grzanki z bagietki lub pieczywa razowego.

Jak podawać?

Oddzielnie podajemy jeszcze ciepłe grzanki, oddzielnie zimną tapenadę. Każdy nakłada sobie, ile lubi. Smak dopełnia dobre, czerwone wino. A jest on niepowtarzalny i dla wielu osób (dorosłych) stanie się ulubioną przystawką.

Uwagi:

Proporcje podane w przepisie są zasadnicze. Oczywiście możemy je modyfikować w zależności od naszego upodobania.<br> W okresie świeżych ziół możecie dorzucić oregano, tymianek, lub inne ulubione ziółka.<br> Gotową tapenadę można przechować w lodówce 2 tygodnie. Jak znalazł, gdy wpadnie do was kolega z butelką wina i swymi strapieniami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (54 komentarze)

  • altaya 03.12.2002, 19:21
    Pycha!! Wyprobowalam i od dzisiaj goscic u mnie bedzie na kazdej imprezie:-)
    0
    0 | 0
  • Iwon 04.12.2002, 11:18
    Rewelacja!podane na dużej drewnianej desce gorące grzanki,w kilku miseczkach Tapenada dużo czerwonego wina rewelacja,rewela... Więcej
    0
    0 | 0
  • traviaste 05.12.2002, 21:40
    heh szczerze mowiac wyglada ohydnie ale moze kiedys sie skusze zby chociaz sprobowac......
    0
    0 | 0
  • agu 06.12.2002, 10:42
    Wygląda dobrz choć nie lubię czarnych oliwek. Zrobię ale dam połowę czarnych a połowę zielonych oliwek.
    0
    0 | 0
  • zofia 06.12.2002, 13:59
    Wspaniałe zarówno w wersji czarnych jak i zielonych oliwek. Jadłam w Prowansji , przygotowaną i kupioną od ich producenta. ... Więcej
    0
    0 | 0
  • magda 08.12.2002, 00:22
    pycha a zofio ten makaron na jako? zimno też?
    0
    0 | 0
  • Ewa 08.12.2002, 14:13
    Napewno jest to rarytas kocham kuchnię południa ,dzisziaj to zrobię jako danie dnia
    0
    0 | 0
  • joanna 10.12.2002, 10:55
    Pychotka!!! Już na 2 imprezach podałam Tapenade i wszyscy byli zachwyceni :-) ciekawe propozycje następną spróbuję z zielo... Więcej
    0
    0 | 0
  • M. 14.12.2002, 14:14
    Ja bym wolała cos prostszego.... nie mam cierpliwosci do gotowania!
    0
    0 | 0
  • nn 16.12.2002, 15:31
    Odpowiadam dla M Możesz przecież dać gościom chleb z margaryną. Proste?
    0
    0 | 0