×

18

Świąteczna babka

Ciasta i desery
Święto wielkanocne nie jest obchodzone tak hucznie jak Boże Narodzenie, ale jest świętem wiosennym i radosnym. Tradycją jest pieczenie mazurków i bab drożdżowych, piaskowych, ucieranych, biszkoptowych, ozdobionych lukrem i czekoladą. Przepis na moją babkę jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. To puszysta, cytrynowa babka, ozdobiona słodkim lukrem.
Porcje: 8
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 duże cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru pudru,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta soli,
  • kolorowa posypka.

Jak przyrządzić?

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Masło stopić, przestudzić i dodać do masy.

Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Sok wycisnąć, odlać 3 łyżki, a resztę wlać do ciasta.

Piec w specjalnej formie do babek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i szczyptą kurkumy (w celu uzyskania żółtego koloru lukru).

Babkę polukrować i posypać kolorową posypką.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (18 komentarzy)

  • Gardina 30.03.2012, 09:55
    Wygląda smakowicie.
    0
    0 | 0
  • marianna 02.04.2012, 06:24
    babeczka cudna i napewno smakowita, ale szkoda, że nie na drożdżach.
    0
    0 | 0
  • mania 02.04.2012, 14:37
    Popróbujemy !!!!!!!
    0
    0 | 0
  • mania 02.04.2012, 14:53
    Popróbujemy !!!!!!!
    0
    0 | 0
  • MISKAP 03.04.2012, 17:40
    SWIATECZNA TO POWINNA BYC DROZDZOWA !!!!!!!!!!!!NIGDY NA PROSZKU NA WIELKANOC ;-)
    1
    1 | 0
  • julita 04.04.2012, 19:29
    Nie ma cukru waniliowego tylko WANILINOWY!!!! (cukier+wanilina=cukier wanilinowy)
    1
    0 | 1
  • Anka73 07.04.2012, 11:33
    Oczywiście, że WANILIOWY, proszę zajrzeć do słownika języka polskiego:)
    2
    2 | 0
  • klara 08.04.2012, 17:38
    oczywiście jest cukier waniliowy, czyli cukier z laska wanilii (zmielona); natomiast cukier wanilinowy jest tańszym substyt... Więcej
    0
    0 | 0
  • julita 08.04.2012, 19:34
    W takim razie analfabeta pisał ten słownik ... albo ty masz jakiś niewiadomego pochodzenia
    0
    0 | 0
  • irena 10.04.2012, 16:32
    Zrobiłam na święta , była bardzo pyszna.!!
    0
    0 | 0