×

12

Sernik z bezą

Ciasta i desery
Ile domów tyle pomysłów na słodkie wypieki. Sernik to tradycyjne ciasto, ale każdy ma własne gusta i smaki i zawsze dołoży coś od siebie, aby jego ciasto było inne. Delikatny, puszysty sernik i lekka jak mgiełka pierzynka bezowa to ciasto na każdą okazję. Rozpływa się w ustach i dlatego przestajemy liczyć, ile zjedliśmy porcji.
Porcje: 8
Koszt: 29 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 80 g masła,
  • ¼ szklanki cukru,
  • jajko,
  • 3 łyżki śmietany.

    Masa serowa:

  • 1 kg delikatnego zmielonego serka śmietankowego,
  • 4 jajka,
  • pół kostki masła,
  • ¾ szklanki cukru + ¼ szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mleka.

  • Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Mąkę i masło posiekać nożem, następnie dodać cukier, jajko i śmietanę.

Zagnieść elastyczne ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Do sera dodać rozpuszczone i wystudzone masło.

Żółtka zmiksować z ¾ szklanki cukru, cukrem waniliowym i dodać do sera.

Wsypać przesianą mąkę i wlać mleko.

Z dwóch białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na ciasto wylać masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.

Pozostałe dwa białka ubić z ¼ szklanki cukru i 15 minut przed końcem pieczenia posmarować ubitą pianą sernik.

Ponownie wstawić do piekarnika.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (12 komentarzy)

  • ja 24.02.2012, 18:54
    masło do masy serowej??? wyjdzie ciężki gniot a nie lekki i puszysty sernik
    0
    0 | 0
  • Vicky 24.02.2012, 19:15
    Ja wszystkie spody robie z pokruszonych herbatnikow i sa pyszne
    0
    0 | 0
  • Misti 25.02.2012, 11:32
    Ten spód to trzeba podpiec, wtedy coś z tego wyjdzie !!
    0
    0 | 0
  • blablba 25.02.2012, 18:46
    Ja do 1 kg sera białego daję całą kostkę masła i nie wychodzi ciężki gniot. Jest lekki i puszysty bo ubijam osobno pianę z ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ric 26.02.2012, 08:55
    Sernik musi mieć na 1 kg sera minimum 7 jajek, to podstawowa zasada. Druga to ucieranie. Utrzeć masło z cukrem, dodawać żół... Więcej
    0
    0 | 0
  • marianna 26.02.2012, 16:42
    Ja dodaję cukier do ubitych białek i jeszcze chwilę ubijam,wtedy białka są sztywne i wychodzi puszysty sernik.Masło dodaję ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Gala 26.02.2012, 17:47
    Spód i reszta jest ok, nie czepiajcie się a sami lepiej potraficie upiec ? czy tylko się wymądrzać ?
    0
    0 | 0
  • kuchcik 26.02.2012, 18:16
    "Dobrze zmielony" ser to musi być zmielony 3 razy, inaczej nie ma co marzyć o puszystym serniku :P Nawet piana z ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 27.02.2012, 09:36
    O matko ! Jaka rzeczowa dyskusja, chyba pomyliłem portale...
    0
    0 | 0
  • janusz 27.02.2012, 23:01
    proponuję dokładniej podawać poszczególne składniki przepisu, bo skoro mam posiekać masło z mąką, to skąd się znajduje drug... Więcej
    0
    0 | 0