×

1

Sernik na zimno z cynamonowym spodem

Ciasta i desery
Pojawiają się na początku czerwca, przyciągają kuszącym, aromatycznym zapachem, są zapowiedzią lata. Mowa o truskawkach, które nie tylko są smaczne, ale stanowią prawdziwą bombę witaminową dla zdrowia i urody. Najsmaczniejsze na surowo, znakomicie sprawdzają się też w deserach i ciastach. Delikatny, lekki serek w połączeniu z pachnącym spodem cynamonowym i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami, to doskonały deser na ciepłe dni.
Porcje: 6
Koszt: 18 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Biszkopt:
  • pół szklanki mąki,
  • łyżka cukru,
  • 2 jaja,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g masła,
  • łyżka brązowego cukru,
  • łyżeczka cynamonu.
  • Nadzienie:
  • pół kg mielonego półtłustego sera,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • pół szklanki cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • 30 dag truskawek.

Jak przyrządzić?

Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do niedużej tortownicy i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Biszkopt pokruszyć, dodać roztopione masło, cynamon, cukier brązowy. Składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Boki tortownicy wyłożyć plasterkami truskawek. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Partiami dodawać ser i cały czas miksować. Można też dodać kilka truskawek. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przestudzić. Połowę dodać do sera. Ser wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki, by masa lekko zgęstniała. Wierzch przybrać plasterkami truskawek i polać lekko ściętą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 20.08.2013, 20:05
    jest przepieknny i na pewno smaczny
    0
    0 | 0