×

3

Sałatka ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą i awokado

Sałatki i jarzyny
Pyszne i zdrowe połączenie owoców z warzywami. Coraz częściej do sałatek dodajemy owoce. Dzięki temu nabierają całkowicie innego smaku i stają się delikatniejsze. Dziś proponuję przepis na pyszną sałatkę ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą i awokado.
Porcje: 2
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • świeży szpinak,
  • czerwona pomarańcza,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki słonecznika,
  • dojrzałe awokado,
  • ¼ szklanki sera feta,
  • czarny pieprz.

Jak przyrządzić?

Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. To samo robimy z awokado. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy pestki słonecznika i delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie porcje i nakładamy na talerze. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Górę delikatnie posypujemy startym serem feta i gotowe.

Jak podawać?

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 05.09.2013, 12:06
    Wygląda bardzo kusząco!
    0
    0 | 0
  • gość 17.10.2013, 00:50
    Awokado w grubych częściach z fetą,to chyba niefortunna składnia i ten widelczyk?
    0
    0 | 0
  • gość 10.03.2014, 20:37
    W programie o nazwie bodajże "wiem co jem, wiem co kupuje" na tvn-nie ta blondynka mówiła, że nasz olej rzepakowy... Więcej
    0
    0 | 0