×

5

Sałatka z szynką i parmezanem

Sałatki i jarzyny
Jedna z moich ulubionych sałatek. Błyskawiczna (o ile masz wszystkie składniki), bo nie wymaga specjalnego sosu, a większość składników rwie się na kawałki. Mało krojenia i deliberowania nad smakiem. Efekt genialny w swojej prostocie. Tej sałatce niczego już nie potrzeba. Całość tworzy śródziemnomorski klimat i na myśl przywodzi wakacje nad morzem.
Porcje: 2
Koszt: 21 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • kilka listków rukoli,
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • czerwony pieprz,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka gęstego octu balsamicznego,
  • 5 czarnych oliwek bez pestek,
  • kawałki startego parmezanu.

Jak przyrządzić?

Rukolę myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i wrzucamy do miski po uprzednim osuszeniu ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Z szynki odcinamy skórkę i tłustsze części, rwiemy ją na kawałki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół lub wrzucamy w całości. Oliwki kroimy wzdłuż. Wszystko mieszamy, polewamy oliwą, gęstym octem balsamicznym (tym do deserów) i posypujemy czerwonym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Można sypnąć soli, jeśli ktoś lubi słone, dla mnie ser i szynka nadają wystarczającej słoności tej sałatce. Na koniec odcinamy specjalnym nożem cieniuteńkie, zwijające się plastry parmezanu.

Jak podawać?

Podawać z deską serów.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Mariola 14.06.2013, 09:47
    Sałatki wiosenne zawsze są lubiane,ja kupuję w Lidlu suszone pomidory i dodaję do takich pysznych lekkich sałatek.
    0
    0 | 0
  • gość 18.06.2013, 15:06
    ................etc/passwd
    0
    0 | 0
  • gość 18.06.2013, 15:12
    1xa7
    1
    1 | 0
  • gość 11.08.2014, 21:09
    Oj Danka ostatnio szaleje po włosku.
    1
    1 | 0
  • gość 08.07.2015, 10:44
    Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi. Nie musisz opu... Więcej
    0
    0 | 0