×

0

Sałatka z serem podlaskim i szynką

Sałatki i jarzyny
Porcje: 4
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach,
  • 200 g szynki wędzonej parzonej,
  • 150 g świeżego ogórka,
  • 100 g papryki konserwowej czerwonej,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 średnia cebula czerwona,
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku.
  • Składniki na babeczki:
  • 300g mąki,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 4 łyżki zimnej wody.

Jak przyrządzić?

Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach. Sposób przygotowania babeczek: Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić. Smacznego!

Skomentuj