×

5

Sałatka z młodej cebuli

Sałatki i jarzyny
Młoda cebula czy dymka wspaniale sprawdzają się jako składnik sałatek. Po krótkim gotowaniu cebula traci ostrość, mięknie, staje się chrupka i słodkawa. Przestaje dominować i może stać się równym partnerem nawet dla delikatnych w smaku warzyw czy innych składników sałatek. Tym razem młoda cebula w zestawie z jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Sałatkę można doprawić na kilka sposobów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 pęczki młodej cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki siekanego koperku,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • majonez, musztarda lub sos winegret.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone jasne części młodej cebuli lub dymki kroimy w grube krążki i na 3 minuty wkładamy je do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą, solimy i polewamy jednym z wybranych sosów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret . Przed podaniem mieszamy.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • gość 01.07.2013, 20:43
    pycha!
    1
    1 | 0
  • gość 20.03.2014, 17:15
    Dlaczego wszystkie twoje propozycje potraw wygladaja jak kupa?
    5
    1 | 4
  • gość 19.08.2014, 11:13
    Odżywiam się zdrowo, jem owoce i warzywa, spożywam posiłki regularnie, nie stresuję się za bardzo. To i wiele innych wpływa... Więcej
    2
    1 | 1
  • gość 19.08.2014, 13:48
    Zamiast dymki należy użyć tej białej cukrowej lub czosnkowej cebuli. Z dymki można wykorzystać szczypiorek.
    0
    0 | 0
  • gość 24.10.2015, 17:00
    I delight in, lead to I dcrsoveied exactly what I used to be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! Go... Więcej
    1
    0 | 1