×

1

Sałatka z melona i kalarepy

Sałatki i jarzyny
Soczysty, aromatyczny melon gasi pragnienie w upalne dni. Razem z kalarepą stanowi doskonały duet, bo podobnie jak ona jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy. Sałatka z ich udziałem to przekąska odznaczająca się dużą świeżością, orzeźwiającym zapachem. Może być dodatkiem do dań mięsnych i pieczonych wędlin. Najbardziej smakuje jednak jako przystawka.
Porcje: 4
Koszt: 18 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 1 żółty melon,
  • 2 małe kalarepy,
  • pęczek rzodkiewek,
  • czerwona papryka,
  • 100g sera mozzarella (w bloku, nie w zalewie),
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Melon przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a z miąższu wykroić kulki za pomocą specjalnej łyżki.

Kalarepki obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki, rzodkiewki w drobną kostkę.

Ser pokroić w kostkę lub słupki, można też zetrzeć na tarce.

Paprykę oczyścić z ziaren i białych części i pokroić w słupki lub w kostkę.

Sos sojowy połączyć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą.

Polać przygotowanym sosem, posypać koperkiem.

Jak podawać?

Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • żuk gnojarz 10.08.2012, 14:23
    Sałatka z kaki...no, brzmi ciekawie
    0
    0 | 0