×

1

Sałatka z makaronem i paryżankami

Sałatki i jarzyny
Porcje: 3
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • parówki klasyczne, 1 opakowanie;
  • puszka zielonego groszku,
  • czerwona papryka,
  • paczka makaronu (kokardki),
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki posiekanej pietruszki lub bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z oliwą. Parówki obrać, groszek odsączyć z zalewy, paprykę oczyścić i umyć. Następnie pokroić paryżanki na centymetrowe plastry, a paprykę posiekać w cienkie paseczki. Ocet połączyć z musztardą, dodać majonez i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Makaron połączyć z parówkami, groszkiem i papryką. Przełożyć całość do salaterki. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać zieloną pietruszką, można ją zastąpić świeżą bazylią. Smacznego!

Potrzebne przybory:

miska, nóż, łyżka.

Jak podawać?

na ciepło w głębokich talerzach

Skomentuj

Komentarze (1)

  • p.pola 25.12.2012, 21:01
    cóż to paryżanki?
    0
    0 | 0
  • gość 24.10.2015, 17:13
    I want to send you an award for most helpful inentret writer.
    0
    0 | 0