×

3

Sałatka z fetą i rzodkiewkami

Sałatki i jarzyny
Nasze ciała łakną teraz witamin i nadspodziewanie chętnie rzucamy się na kolorowe, zdrowe jedzenie. Jedną ze smaczniejszych sałatek wiosennych jest połączenie rzodkiewek, fety i świeżego ogórka z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku. Bukiet smaków jest na tyle ciekawy, ze można sałatkę pochłonąć zapominając o pieczywie.
Porcje: 4
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 20 dag sera feta,
  • 1 duży ogórek,
  • ¼ szklanki oliwy,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Ogórek myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na plastry, za pomocą obieraczki do warzyw. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, ser kroimy na małe kawałki. Do słoiczka wlewamy oliwę, wsypujemy zioła i sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik i mocno wstrząsamy. Do salaterki wkładamy rzodkiewkę, plastry ogórka i ser. Całość polewamy oliwą. Mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • Alimenciarz 30.04.2013, 07:54
    Racja, ja nie uważałem, nafaszerowałem i teraz mam za swoje!
    0
    0 | 0
  • gość 17.08.2014, 18:53
    Ooo Zuza zaszalała, ale chyba ułożyła zły tytuł. Patrząc na zdjęcia jest to raczej sałatka z ogórka i fety, bo rzodkiewki t... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 17.08.2014, 21:18
    Co wy z tą fetą? Wszystkie przepisy tylko feta i feta. A to gorsza trucizna niż kostka rosołowa do niedawna obecna w każdym... Więcej
    0
    0 | 0