×

4

Sałatka z fasolką cannellini

Sałatki i jarzyny
Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Porcje: 7
Koszt: 9 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 425 g fasolki cannellini w puszce,
  • 1 pomidor,
  • 3 filety anchois,
  • 1 łyżka czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • kilka kromek ciemnego pieczywa,
  • pieprz czarny,
  • ewentualnie sól.

Jak przyrządzić?

Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Jak podawać?

Podawać z ciemnym pieczywem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • gość 17.08.2014, 18:49
    Oj Danka Danka, a Ty dalej wydziwiasz. A nie lepsze jest najzwyczajniejsze polskie jedzenie, schabowy, gołąbki, flaczki, a ... Więcej
    3
    1 | 2
  • gość 18.08.2014, 08:38
    Świetna sałatka, dzisiaj zrobię do piwska
    0
    0 | 0
  • gość 10.11.2015, 13:10
    This artclie is a home run, pure and simple!
    0
    0 | 0
  • gość 11.11.2015, 10:52
    Dzic499kujc499 za uwagi Mam do Ciebie tec5bc jednc485: mniej szczeg c582 w :) Za chwilc499 porwpaic499 wpis. Pierwszc485 c... Więcej
    0
    0 | 0