Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków

Smacznie, zdrowo i lekko. Mało kto wie, że buraki oprócz dużej dawki żelaza, zawierają również mnóstwo witamin. Najlepiej sięgać po warzywa w naturalnej postaci – idealnie nadają się na zupę, ale pasują również jako dodatek do gorących dań. Polecam przepis na sałatkę z dodatkiem pieczonych buraczków – idealna na jesienną niepogodę.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 10 zł prosty niska 250

Składniki:

  • ½ kg buraków,
  • ¼ szklanki prażonych migdałów,
  • miks sałat,
  • 3 plastry koziego sera,
  • gruszka.
  • Sos:
  • ¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Buraki płuczemy pod wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut. Czekamy, aż ostygną, obieramy skórkę i kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy porcje na talarze, dodajemy po kilka plastrów buraka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do sosu i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, lejącej się masy. Skrapiamy sałatkę i gotowe.