×

0

Sałatka wiosenna z szynką

Sałatki i jarzyny
Porcje:
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • Szynka dębowa (250g),
  • groszek konserwowy (1 puszka),
  • papryka świeża czerwona (1 sztuka),
  • jajka ugotowane na twardo (3 szt.),
  • ser żółty (150g),
  • sos wiosenny.
  • Sos wiosenny:
  • sok z jednej cytryny,
  • olej (50ml),
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść), sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.

Jak przyrządzić?

Wykonanie sosu wiosennego: posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wykonanie sałatki: szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego! Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Skomentuj