×

0

Sałatka jesienna z sosem koperkowym

Sałatki i jarzyny
Porcje:
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 1 mała młoda cukinia,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • mała cebula,
  • sałata strzępiasta,
  • olej,
  • 1 łyżka kaparów,
  • garść owoców aronii,
  • 4 plastry boczku grillowanego,
  • sos koperkowy,
  • pieprz grubo zmielony do smaku,
  • dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej.

Jak przyrządzić?

Pokroić cukinię, paprykę żółtą i czerwoną na średniej wielkości kawałki, cebulę pokroić w pióra. Następnie składniki te podsmażyć na odrobinie oleju i ostudzić. Na poszarpane liście sałaty wyłożyć podsmażone warzywa, boczek, kapary i owoce aronii. Dodać oliwę wymieszaną z musztardą i sokiem z cytryny, a następnie polać całość sosem koperkowym. Udekorować gałązkami koperku, cząstkami cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Skomentuj