×

1

Sałatka gyros

Sałatki i jarzyny
Porcje: 14
Koszt: 30 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • majonez kętrzyński (jest ostrzejszy od pozostałych, lepiej z nim smakują wszystkie składniki sałatki),
  • ketchup dowolny,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka fasolki czerwonej konserwowej,
  • puszka groszku zielonego konserwowego,
  • cebulka,
  • 5-7 ogórków konserwowych,
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej.

Jak przyrządzić?

Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy gyros i wymieszać. Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia bądź miski, przykryć drobno posiekaną cebulką, na całości rozprowadzić majonez i dodać trochę ketchupu. Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków, a następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę, znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy gyros. Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę, powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu, na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...

Skomentuj

Komentarze (1)

  • maga 22.07.2012, 18:44
    a ja sos podaję oddzielnie,kazdy doda ile chce i sałatka nie podchodzi wodą.
    0
    0 | 0