×

0

Sałatka de Sevilla

Sałatki i jarzyny
Porcje:
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • sałata roszponka, orzechy włoskie 2/3 szklanki, ale może być ich więcej, sos składający się z trzech mniej więcej równo podzielonych składników oraz czosnku, soli i pieprzu, oliwa z oliwek 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, ocet winny 1/3 sosu = między 1/4 a 1/6 szklanki, miód 1/3sosu- sos ma być słodkawy!, czosnek do smaku, ile kto lubi, ale minimum 3 ząbki, sól, pieprz, opcjonalnie - kurczak.

Jak przyrządzić?

Listki umyć, włożyć do miski, dodać orzechy włoskie i zająć się sosem. Do oddzielnej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, wyciśnięty bądź bardzo drobno pokrojony czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Sos dodajemy do sałatki zaraz przed podaniem. Do sałatki można dodać wcześniej podsmażone kawałeczki piersi z kurczaka. Smacznego

Jak podawać?

Najlepiej podczas romantycznej kolacji ;)

Skomentuj