×

0

Sałatka cesarska z hiszpańskimi oliwkami

Sałatki i jarzyny
Porcje: 2
Koszt:
Trudność:
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 20 czarnych hiszpańskich oliwek, 4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz, 2 szk. chleba pokrojonego w kosteczkę, 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop po wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb, aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.

Skomentuj