×

0

Sałatka a la izka

Sałatki i jarzyny
Porcje: 9
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • sałata pekińska, kukurydza, majonez, pierś z kurczaka, przyprawa carry, ogórek, pomidor, ser feta, cebula, ser żółty, jajka, chleb tostowy lub pieczywo czosnkowe, sos do greckiej sałatki

Jak przyrządzić?

sałatę pokroić i wymieszać z kukurydza i majonezem, wyłożyć na dno miski, pierś kurczaka pokroić w paski i usmażyć z przyprawą carry na oleju. Wyłożyć ostudzone na warstwie sałaty. Ogórek pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku, ser feta w kostkach ułożyć na ogórku, pomidora pokroić w ósemki i ułożyć na ser feta, cebulę pokroić w piórka i posypać na pomidora, jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki, ułożyć na warstwach w "słoneczko", ser żółty zetrzeć na tartce (najmniejsze oczka) i posypać ciepłe jajka, chleb tostowy pokroić na małe kwadraciki i podsmażyć, żeby zrobiły się grzanki, posypać grzankami sałatkę. Przed podaniem polać sosem omijając grzanki.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, patelnia ,tartka, miska łyża itp

Jak podawać?

SAMODZIELNIE Z pieczywem lub grzankami

Skomentuj