×

2

Sałata z boczkiem i pestkami dyni

Sałatki i jarzyny
Porcje:
Koszt:
Trudność:
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • Boczek (plastry) 20 - 50 dag (zależy ile kto lubi), pestki dyni - łuskane nie prażone, sałaty endywia/strzępiasta, masłowa, lodowa, rukola/roszponka - nie ma reguły, zależy jakie się lubi i trafi... Można kupić gotową mieszankę, ale drogo i mało wychodzi, 1 cebula dymka lub pół małej czerwonej.
  • Sos:
  • ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny, oliwa, musztarda (byle nie francuska), miód, czosnek, chilli lub pepperoni.

Jak przyrządzić?

Plastry boczku pokroić w paski ok. 2 cm i wysmażyć na chrupko (uwaga, żeby nie spalić lub żeby nie były zbyt miękkie). Przełożyć do jakiejś miseczki i odlać tłuszcz na patelnię. Uprażyć na patelni pestki dyni, odsypać do miseczki i wylać tłuszcz. Sałaty wedle uznania wypłukać, wysuszyć i porwać na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do małego słoika wlać 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki jabłkowego, 3-4 łyżki oliwy, 1-2 łyżki miodu, 1-2 łyżki musztardy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę startej chilli lub pepperoni, odrobinę pieprzu (jeśli boczek jest mało słony, to szczyptę soli). Słoik zakręcić i potrząsać aż do całkowitego wymieszania (zwłaszcza miodu). Odstawić na chwilę do lodówki. Sałaty, całkowicie wystudzone, boczek i pestki dyni, cebulę i sos wymieszać na krótko przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze (2)

  • lalapupu 21.11.2011, 19:43
    a dlaczemu musztarda nie moze byc francuska? czy kraj produkcji ma tu jakies znaczenie?
    0
    0 | 0
  • marcin 27.11.2011, 10:35
    Bo francuska jest z pełnych ziaren gorczycy i nie nadaje się do sosu.
    0
    0 | 0