×

5

Roszponka z serem pleśniowym

Sałatki i jarzyny
Liście roszponki o delikatnym orzechowym posmaku są bogactwem wielu witamin. Warto z nich skorzystać tuż po długiej w tym roku zimie, gdy nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów. Najlepsza metoda to spożycie roszponki na surowo, a wtedy wykorzystamy wszystkie jej wartości odżywcze. W połączeniu z innymi warzywami przygotujemy lekką, świeżą sałatkę, a pokruszony ser pleśniowy podkreśli jej walory i zaostrzy smak.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • opakowanie roszponki,
  • 15 dag pomidorków koktajlowych,
  • mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • 10 dag sera z błękitną lub zieloną pleśnią,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka kremu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Przebrać i umyć listki roszponki, pomidorki przekroić na pół, cebulę drobno posiekać, natkę i szczypiorek pokroić.

Wszystkie składniki przełożyć do salaterki.

Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, kremem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Jak podawać?

Przed podaniem wszystkie składniki lekko wymieszać.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • fdgdfg 18.04.2013, 10:40
    sdfdsfsdfdfgdfg
    0
    0 | 0
  • 18.04.2013, 10:56
    test
    0
    0 | 0
  • Zabalsamowany 18.04.2013, 16:35
    A to mój sos !
    0
    0 | 0
  • gośćstan 28.05.2013, 14:34
    powiedz, przedstaw sie z imienia chociazby,bym wiedzial na kogo klne? kto tak spieprzyl "Czarna Oiwke" tak fajne ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 18.06.2013, 15:03
    1xa7
    0
    0 | 0