×

16

Pizza z oliwkami

Pizza i włoskie
W dzisiejszych czasach pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu, są wszędzie, nawet w bardzo małych miejscowościach, bo też i pizza jest bardzo popularna. Umawiamy się na pizzę z bliską osobą, zamawiamy ją przez telefon, bo nie chce nam się gotować obiadu, jesteśmy w podróży, to jemy pizzę itd. Gdy zdarzy się nam przygotować pizzę w domu, staje się ona hitem wieczoru. Może więc warto poświęcić czas na jej zrobienie i usłyszeć kilka pochwał od objadających się przyjaciół.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • Ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 ml wody,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.

    Farsz:

  • 20 dag salami lub szynki,
  • 20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 20 dag pieczarek.

    Sos:

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • płaska łyżeczka bazylii i oregano,
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Drożdże wymieszać z trzema łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać drożdże, oliwę, sól i zagniatać ciasto.

Powoli dolewać wodę, ciągle zagniatając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na dużą blachę.

Koncentrat pomidorowy połączyć z pięcioma łyżkami wody, dodać zioła, czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i wszystko zmiksować.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni do chwili, aż wyparuje z nich woda.

Przygotowanym sosem posmarować pizzę, ułożyć wędlinę, pieczarki, pokrojoną cebulę, paprykę i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni).

Piec, aż ciasto się zarumieni (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, ułożyć oliwki i posypać startą mozzarellą.

Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu roztopienia się mozzarelli.

Jak podawać?

Przed podaniem ułożyć na pizzy rukolę.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (16 komentarzy)

  • 22.04.2009, 12:29
    pyyyyyyyysznie wygląda !!!!!!!, ale mam ochotę na pizzę, nigdy jednak nie robiłam jej w domu. tym razem chyba spróbuję :) i... Więcej
    0
    0 | 0
  • szwedek 26.04.2009, 12:52
    pizza jest ok.
    0
    0 | 0
  • 26.04.2009, 13:26
    Co to jest rukola??? bo za bardzo nie wiem a dopiero zaczynam szkolić swoje umiejętności kulinarne???
    0
    0 | 0
  • 29.04.2009, 23:21
    salata taka,z wygladu przypomina mlecz
    0
    0 | 0
  • szczesny 11.08.2009, 19:11
    rukola, ot niby takie zielsko jak dla świnki jednak nadaje doskonałego smaku pomidorom , pizzom , itp , ma trochę lub bard... Więcej
    0
    0 | 0
  • judyta 13.01.2010, 00:23
    uwielbiam rukola ,ma swietny orzechowy posmak
    0
    0 | 0
  • Grisza 06.10.2010, 10:56
    Co to za sos z koncentratu? Tożto profanacja. Właściwy sos do pizzy otrzymujemy z pomidorów smażonych na oliwie z dodatkiem... Więcej
    0
    0 | 0
  • aga 09.05.2011, 16:46
    najlepiej ze swiezym oregano smakuje a z rukola jest naprawde pycha probowalam u nas w polsce jest nie znana ale mieszkam w... Więcej
    0
    0 | 0
  • ola 02.07.2011, 23:18
    zrobilam wg przepisu, ogolnie wyszla dobrze, ale mam kilka uwag: drozdze wymieszna z ciepla woda nie wyrosly w szklance i z... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 03.06.2013, 18:59
    Polecam rewelacyjną pizzę z chorizo i rukolą którą znalazłam na stronie alemeksyk.eu :D BOOOOOOOOOOOSKA! :D Robimy taką bar... Więcej
    0
    0 | 0