×

91

Pizza rosso-bianco

Pizza i włoskie
Chyba wszyscy lubią ten smak - od niego więc zaczynamy "strojenie" naszj pizzy. Można powiedzieć, że wegetariańska, a jednocześnie bardzo odpowiadająca naszemu wyobrażeniu o smaku pizzy. Z dużą ilością sera, co na ogół bardzo lubimy.
Porcje: placek
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: sporo 250

Składniki:

  • Na 1 okrągłą pizzę.

  • - 2 serki mozarella,
  • - 1 puszka pomidorów bez skórki (zimą) lub 3 duże, naprawdę dojrzałe pomidory (latem),
  • - 10 czarnych oliwek bez pestek,
  • - majeranek, oregano, sól.

Jak przyrządzić?

1) Mozarellę odsączamy z serwatki. Pomidory z puszki osączamy z soku.

2) Mozarellę kroimy na plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Staramy się tak kroić, żeby jedna kulka pokryła w całości, choć luźno powierzchnię ciasta. Solimy i posypujemy oregano.

3) Pomidory kroimy na plasterki i układamy na serze na całej powierzchni ciasta. Lekko solimy i posypujemy majerankiem.

4) Na wierzch kładziemy drugi serek mozarella pokrojony na plasterki.Teraz kładziemy oliwki, całość posypujemy ziółkami wedle uznania.

5) Brzegi ciasta jeszcze raz smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego w najwyższym stopniu na 20-30 min.

6) Wyjmujemy z pieca, gdy brzegi są ładnie zarumienione, a serek roztopiony z apetycznymi rumieńcami tu i ówdzie.

Uwagi:

Najlepszy jest oczywiście oryginalny ser mozarella. Niewiele gorszy od niego, a zdecydowanie tańszy jest ser "zotarella". Polski ser sprzedawany pod nazwą mozarella jest zaledwie dalekim wspomnieniem oryginalnego sera o tej nazwie. Nie do wiary - kto pozwolił naszym producentom na używanie tej nazwy? W każdym razie po ogrzaniu w temp. piekarnika też nabywa właściwości "ciągliwych".<br> Krojenie tej pizzy na równe porcje może przysporzyć nieco kłopotu, bo ser ciągnie się przy próbie oddzielenia poszczególnych porcji.<br> Znakomitym uzupełnieniem każdej pizzy jest oczywiście wino. W Polsce ten dodatek znacznie podraża całe danie. A szkoda.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (91 komentarzy)

  • pigmej 12.02.2003, 17:43
    dodatki to dodatki sztuka zrobić dobrą pizze to ciasto
    0
    0 | 0
  • gel 06.03.2003, 16:59
    pigmej---- 100% racji podstawa to ciasto
    0
    0 | 0
  • niunia 04.04.2003, 11:31
    Uważam że to danie nadaje się zarówno na imprezę jak i na jakieś oficjalne przyjęcie.
    0
    0 | 0
  • PIEPRZ 14.07.2003, 11:22
    Jaka sztuka , wystarczy robic ciasto według przepisu , ostatnio zrobiłem pizze pierwszy raz w zyciu i ciasto jak i gotowa p... Więcej
    0
    0 | 0
  • magdale 29.08.2003, 22:38
    ja "stroje" pizze prawie wszystkim co mam w lodówce... jednak dobre ciasto to 80% sukcesu!
    0
    0 | 0
  • Łajtak 01.09.2003, 13:27
    Moim zdaniem pizza rosso-bianco to znakomity przysmak wloski nadaje sie na kazdoa imprezke i chyba kazdy lubi.
    0
    0 | 0
  • Baca 01.11.2003, 11:02
    wygląda apetycznie, już jestem głodny ale ciekawy jestem czy tak samo smakuje jak wygląda?
    0
    0 | 0
  • Dawid-ek 02.11.2003, 18:30
    Ja z pizzy to bym mogl same ciasto jesc ;) Jak napisane wczesniej, CIASTO TO PODSTAWA DOBREJ PIZZY!
    0
    0 | 0
  • Madzia 28.11.2003, 16:32
    A gdzi przepis na dobre ciasto
    0
    0 | 0
  • Krystian 03.02.2004, 06:18
    Oj Madzia, madzia. Bladynka to chyba jestes w 100%!!! Pizza wyglada aysmienicie. Pozdrawiam, heja.
    0
    0 | 0