Pikle w curry

Przepisy na zimowe przetwory przechodzą z pokolenia na pokolenie. Usiłujemy przechować całe to bogactwo natury, by zimą nadal spożywać smaki i aromaty lata. Jest to zajęcie pracochłonne, ale sprawia dużo przyjemności. Nasze przetwory są znacznie smaczniejsze od tych sklepowych, zdrowsze i tańsze. Pikle w curry to bardzo aromatyczne ogórki o słodko – kwaśnym smaku, znakomite jako dodatek do zimowych obiadów, do wędlin i sałatek.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 13 zł średni niska 250

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • litr wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki octu,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • listki selera.

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Przygotować umyte i wyparzone słoiki, do każdego wsypać ziarenka gorczycy i układać pionowo przygotowane ogórki. Wodę zagotować z cukrem, solą, octem i curry. Na wierzch każdego słoika położyć krążek cebuli i listek selera, zalać gorącym wywarem i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania wody.