1

Pierożki z botwiną i sosem koperkowym

Wegetariańskie
Mimo niesprzyjającej pogody sezon z botwiną w pełni, musimy się tylko spieszyć z wykorzystaniem tego rarytasu, ponieważ młode, świeże listki botwiny szybko przeobrażają się w duże i niesmaczne. Wszyscy doskonale znamy barszczyk z młodej botwiny, ale nie wszyscy wiedzą, że te listki sprawdzają się jako nadzienie do pierogów. Pierożki w połączeniu z sosem koperkowym są bardziej delikatne.
Porcje: 4
Koszt: 25 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • około ¾ szklanki wody,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • same młode liście z dwóch pęczków botwinki,
  • 1 burak,
  • 150 g sera ricotta,
  • 1 jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki startego sera o wyrazistym smaku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
  • Sos:
  • łyżka masła,
  • 250 g śmietanki kremówki,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Z mąki, jajek, wody, oleju, szczypty soli zagnieść gęste, elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny. Z pęczków botwinki odciąć młode listki, jeśli są małe buraczki, to je oczyścić i razem z listkami drobno posiekać. Ugotować burak, obrać i zetrzeć na tarce. Na maśle smażyć botwinę z małymi buraczkami, aż będą miękkie, odstawić do ostudzenia. Do usmażonej botwinki dodać ser ricotta, łyżkę soku z cytryny, starty ser, jajko, koperek, gałkę muszkatołową, starty, ugotowany burak. Całość przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, na każdym układać farsz i składać pierożki po przekątnej. Dokładnie zlepiać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Łyżkę masła rozpuścić na patelni dodać śmietanę i smażyć ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać pokrojony koperek, przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

Pierożki podawać razem z sosem koperkowym.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 08.09.2014, 14:03
    Nieapetyczne.
    0
    0 | 0