×

0

Peruwiańska sałatka z ziemniaków

Sałatki i jarzyny
Papas huancaina. Nazwa sałatki ziemniaczanej pochodzi od małej wioski w Peru, a sławę zyskała jako przystawka w peruwiańskich knajpach w Stanach Zjednoczonych i Europie. Patent jest prosty i smaczny, w końcu pochodzi z ojczyzny ziemniaka, a składniki dostępne i u nas. Na pewno należy zaopatrzyć się w biały ser, kawałek twardego żółtego sera, i oliwki. Resztę składników prawdopodobnie znajdziecie u siebie w kuchni.
Porcje: 6
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 dag twardego żółtego sera,
  • 15 dag białego sera,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • ¾ szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.

Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Ser żółty ścieramy na tarce, biały kruszymy.

Oba sery podgrzewamy z łyżką masła w rondelku na małym ogniu.

Mieszamy, dopóki sery się nie rozpuszczą.

Odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę.

Z jajek wyjmujemy żółtka i miksujemy je, dodając po trochu masę serową i oliwę.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną cebulę.

Gdy utrzemy gładką masę, łączymy ją ze śmietaną, doprawiamy solą i papryką.

Jak podawać?

Podajemy ziemniaki polane sosem serowym.

Wersja do druku
Skomentuj