20

Patatas bravas - ziemniaki na kaca

Wegetariańskie
Dokładne tłumaczenie nazwy tej potrawy to odważne ziemniaki, ale po hiszpańsku znaczy to, że są ostre w smaku. To danie dla odważnie spędzających wieczór i i dzielnie znoszących jego skutki dnia następnego. Lekko kwaśny, ostry w smaku sos jako dodatek do smażonych ziemniaków to popularna potrawa śniadaniowa w Hiszpanii, choć w wielu regionach to po prostu pieczone ziemniaki z sosem opartym na ketchupie.
Porcje: 4
Koszt: 14 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 puszka całych pomidorów,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oleju,
  • kilka kropel sosu tabasco,

Jak przyrządzić?

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy około 15 minut.

Wyjmujemy z wody, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej nieobrane, a jedynie lekko zgniecione ząbki czosnku, gdy się zazłocą, wyjmujemy.

Teraz na patelnię wlewamy pomidory i kieliszek wina oraz tabasco.

Całość dusimy przez kwadrans, by pomidory się rozpadły, a płyn częściowo odparował.

Pod koniec duszenia doprawiamy jeszcze solą i tabasco do smaku.

Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki lub ćwiartki i smażymy w oleju na złoto.

Rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.

Jak podawać?

Podajemy gorące.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (20 komentarzy)

  • 02.07.2012, 10:13
    wodę gotujemy 15 minut
    0
    0 | 0
  • camasja 02.07.2012, 11:38
    Patatas bravas to przede wszystkim danie barowe.W każdym hiszpańskim barze podaję się je z pomidorowym sosem salsa brava(c... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 24.06.2013, 19:03
    Wygląda na tłuste i tuczące. Jak bym miała wybierać, to już wolę frytki, a do nich jogurt naturalny wymieszany z posikanym ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 24.06.2013, 20:40
    gość Ups, literówka. Miało być oczywiście posiekanym, nie "posikanym" ;) Dobrze że poprawiłaś bo już miałam... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 24.06.2013, 20:42
    gość Ups, literówka. Miało być oczywiście posiekanym, nie "posikanym" ;) Dobrze że poprawiłaś bo już miałam... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 25.06.2013, 09:49
    Nie rozumiem po co najpierw gotować ziemniaki a potem je smażyć? Ja kroje ziemniaki na plastry , sypie zioła i piekę w piek... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 26.08.2013, 19:56
    Polecam pokresce.pl oraz hellrider.pl
    1
    0 | 1
  • gość 28.08.2013, 22:09
    lipa i syf
    1
    0 | 1
  • gość 28.08.2013, 22:09
    lipa syf i dezinformacja
    1
    0 | 1
  • gość 05.04.2014, 22:23
    Tylko samobójcy używają pomidorów z puszki. Zawarty w każdej puszce rakotwórczy składnik BPA (Bisfenol A) staje się wielokr... Więcej
    0
    0 | 0