×

11

Pasta z sera camembert z migdałami

Inne
Jak przygotować potrawy na święta, by nie zanudzić gości standardami? Szukając nowości pamiętajmy o świątecznej konwencji. Polecam pastę z sera camembert z dodatkiem prażonych migdałów. Świąteczny aromat migdałów w połączeniu z dojrzałym serem to miły akcent na typowym polskim stole. Przecież nie każdy lubi pieczony boczek z ćwikłą. A jeśli już prażymy migdały… może warto wrzucić ich na patelnię nieco więcej. Pycha.
Porcje: 8
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 2 opakowania sera camembert,
  • 10 dag migdałów,
  • 15 dag masła,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 5 łyżek soli,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Migdały zalewamy wrzątkiem i po godzinie obieramy ze skórki.

Pozostawiamy do wyschnięcia.

Na patelni rozgrzewamy sól i wrzucamy na nią migdały na kilka minut.

Kiedy nabiorą lekko złotego koloru, wyjmujemy je z soli i odkładamy do wystygnięcia.

Serki obieramy z białej skórki i miksujemy z migdałami, masłem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.

Kiedy masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana, przekładamy do salaterki, ozdabiamy kilkoma migdałami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem lub krakersami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (11 komentarzy)

  • Thomuss 11.12.2010, 11:58
    Każda prakteczna gospodyni wie, iż samopoczucie domowników i małżonka w dużej mierze od jej usilnych starań zależą.NIe nale... Więcej
    1
    0 | 1
  • kasownik 13.12.2010, 08:36
    Raz Putin, no widzisz, zgadles! Kiedys mi powiedziano, ze zeby zrobic smazone jajka, to trzeba usiasc na fajerkach. No i ja... Więcej
    0
    0 | 0
  • Maciuś z Klanu 13.12.2010, 14:20
    To nieprfda tattoo Zaglądalem mamusi i ma tam czarną dziure A tata top stetrycaly kafel i fajnie, ze w sfieta bedzie robil ... Więcej
    0
    0 | 0
  • moderator 13.12.2010, 15:14
    Raz Putin, nie wysilaj się, juz to wszystko mam.
    0
    0 | 0
  • Ulcia 23.02.2011, 19:44
    jak posmaruję muszelkę oną pastą to mi pies wyliże?hm, nie pomyślałam, pastę sama zżarłam i jeszcze psu musiałam wylizac!... Więcej
    2
    0 | 2
  • gość 13.06.2013, 23:22
    A kto miał okazję jeść przepyszną francuską kanapkę Pan Bagnat z wędzoną makrelą? :D Jeśli nie mieliście okazji to polecamy... Więcej
    0
    0 | 0
  • louis vuitton 20.06.2013, 13:52
    "High level blood miracle drug!" louis vuitton http://www.lesfemmes.co.uk
    0
    0 | 0
  • louis vuitton purses 20.06.2013, 21:09
    A few efforts of breath are after. louis vuitton purses http://www.lesfemmes.co.uk
    0
    0 | 0
  • louboutin sale 18.07.2013, 02:02
    The week Yi hurriedly smiles to return to gift. louboutin sale http://www.sanantoniolabyrinth.com
    0
    0 | 0
  • pasta 01.09.2013, 08:15
    a tu ostra pasta paprykowa http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/harissa.html zapraszam!
    0
    0 | 0