×

6

Musztardowy schab z młodą fasolką i pestkami dyni

Inne
Smaku tej kanapki nie zapomnisz. Ostra, musztardowa, plaster kruchego, soczystego schabu, chrupiąca fasolka szparagowa i wyrazista prażona dynia. To wszystko na dietetycznym krążku ryżowego pieczywa. Pycha!
Porcje: 4
Koszt: 35 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej, nie mrożonej,
  • opakowanie pestek dyni,
  • 4 krążki pieczywa ryżowego,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oleju słonecznikowego.

Jak przyrządzić?

Schab umyć, oczyścić, pokroić na 4 plastry o grubości 1 cm, każdy powinien mieć mniej więcej 150 g.

Lekko stłuc tłuczkiem.

W misce wymieszać z musztardą i pieprzem ziołowym.

Pozostawić na noc w lodówce, żeby mięso nabrało smaku.

Następnego dnia umyć i odciąć końcówki z fasolki szparagowej.

W osolonej wodzie ugotować do chrupkości.

Odcedzić i ułożyć na krążkach pieczywa ryżowego.

Schab usmażyć z obu stron na oleju, na niewielkim ogniu, do miękkości, wystarczy 30 minut.

Posolić pod koniec smażenia.

Każdy kawałek ułożyć na fasolce.

Na suchej patelni, na niewielkim płomieniu uprażyć ziarna dyni, aż zbrązowieją, cały czas mieszać.

Dynią posypać kanapkę.

Udekorować natką pietruszki.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub na zimno, jako kanapka lub danie główne.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (6 komentarzy)

  • pestka dyni?gość 15.07.2013, 16:56
    Jakos tego nie czuje:( mimo wszystko, nie czuje i JUZ!!!!!
    0
    0 | 0
  • gość 15.07.2013, 17:00
    No, nareszcie cos, co mnie zachwycilo!!!! To jest pyszne, zrobilam, wyrzycilam kase w bloto:( Pozdrawiam Czarna Olewke!!!!
    0
    0 | 0
  • gość 15.07.2013, 18:11
    Te 30 min. na smażenie cienkiego kotleta schabowego to chyba przesada.
    1
    1 | 0
  • gość 15.09.2013, 20:58
    bez wprowadzania w życie - przepis do bani :( mnóstwo podstawowych błędów -> chociażby to 30 minutowe smażenie (palu... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 15.09.2013, 21:28
    Kradnę przepis ale zamieniam pieczywo chrupkie na ziemniaki pieczone w tymianku i z czosnkiem na patelni.Pozdrawiam!!!!
    0
    0 | 0
  • gość 15.09.2013, 22:20
    ja też trochę zmodyfikowałam przepis;-)
    0
    0 | 0