×

0

Letnie smaki zimową porą - czyli makaronowa sałatka ze szparagami.

Sałatki i jarzyny
Porcje: 4
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • makaron świderki – 250g,
  • szparagi – 15 szt.,
  • szynka parmeńska – 4 plastry,
  • ser do posypania,
  • oliwa z oliwek 1 łyżka,
  • ocet balsamiczny pół łyżki,
  • sok z cytryny pół łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

W pierwszej kolejności gotujemy al dente makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe. Smacznego!

Skomentuj