Kremowa zupa czosnkowa
ZupySkładniki:
- 10 średnich ząbków czosnku,
- 4 szklanki bulionu drobiowego,
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- łyżka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 160 ml śmietany do zup,
- 2 kromki chleba,
- ser żółty.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.
Jak podawać?
Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.