×

3

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

Ciasta i desery
Kasza manna kojarzy nam się przede wszystkim z zupą mleczną dla dzieci. Rzadziej łączymy ją z pysznymi deserami czy puddingiem z owocami. Kasza w połączeniu z białą czekoladą zapiekana w piekarniku to słodki kremowy deser, znakomity na ciepło i zimno. Można ją jeść z dodatkiem świeżych owoców, dżemów lub konfitury.
Porcje: 2
Koszt: 10 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół l mleka,
  • 1/3 szklanki kaszy manny,
  • 100g białej czekolady,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy.

Do ciepłego mleka stopniowo wsypywać kaszę.

Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.

Mleko zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, łyżkę masła i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Do przestudzonej masy dodać ubite jajko.

Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać brązowym cukrem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Kaszę wyjąć z piekarnika i po 10 minutach udekorować powidłami śliwkowymi.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 18.01.2012, 15:47
    wygląda nieźle, niby jak mają wyglądać powidła śliwkowe? kaszka z czekoladą super sprawa, trzeba będzie wypróbować. ... Więcej
    0
    0 | 0
  • lakima 20.01.2012, 19:12
    Zrobiłam, samkowało:) jednak smak identyczny jak zwykła ugotowana kasza z cukrem wiec nie bawiłabym sie wiecej w pieczenie,... Więcej
    0
    0 | 0
  • Paulina 26.03.2012, 17:52
    Zastanawia mnie fragment z ubitymi jajkami.. czy białko miała na myśli autorka czy moze całe wraz z żółtkiem.
    0
    0 | 0