×

9

Karaibska sałatka z fasoli

Wegetariańskie
W środku zimy marzymy o tropikach. Karaiby jawią się jako źródło najpyszniejszych letnich smaków. Nawet zwykła fasola przyrządzona na modłę karaibską może sprawić dużą przyjemność. Tym bardziej, że fasola zimą powinna być obowiązkowym składnikiem naszej diety. Kto używa oleju z orzeszków arachidowych, wie, jak magiczny wpływ ma jego smak na fasolę, groszek czy inne rośliny strączkowe. Nagle nabierają szlachetnego, orzechowego aromatu. A w połączeniu z ostrością chili, głębią czosnku i słodyczą brązowego cukru uzyskują status pełnoprawnej potrawy z najwyższej półki.
Porcje: 4
Koszt: 12 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 40 dag dużej białej fasoli,
  • 1/3 szklanki oleju arachidowego,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 2 papryczki chili (lub innej ostrej odmiany),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na noc.

Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej, osolonej wodzie, na lekko twardo (ok. 20 minut) i odcedzamy.

Papryczki pozbawiamy nasion, siekamy na drobne kawałeczki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do małego słoiczka wlewamy olej i dodajemy czosnek i papryczkę, sok z limonki, odrobinę soli i cukier.

Całość zakręcamy i wstrząsamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy fasolę i zalewamy sosem.

Zakrywamy, np. folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.

Zieloną pietruszkę drobno siekamy i posypujemy nią danie tuż przed podaniem.

Jak podawać?

Podajemy solo lub jako dodatek do dań.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • Gostek 01.02.2012, 11:24
    Fajne :)
    0
    0 | 0
  • Bela 01.02.2012, 16:36
    Po takich Karaibach to trzeba spać przy otwartym oknie.A tu -15 stopni!!!
    2
    2 | 0
  • kucharka 01.02.2012, 16:40
    UWAGA dużą fasolę gotujemy około 2 - 2,5 godz a nie jak w przepisie 20 min. Zapiekamy około 1 godz. Inaczj będzie... Więcej
    1
    1 | 0
  • erhe 01.02.2012, 17:43
    haha ale mi sałatka...sama fasola nic więcej...
    1
    1 | 0
  • kasia 05.02.2012, 13:55
    tyle razy byłam na Karaibach i nigdy nie jadłam czegoś takiego natomiast świeży sok z ananasa jest pyszny
    1
    1 | 0
  • Hasia 06.02.2012, 20:12
    Fasolę,groch się moczy przed gotowaniem i wtedy gotuje się krótko. Myślę ,że można ją popić sokiem z ananasa . Moim zdaniem... Więcej
    1
    1 | 0
  • velt 08.02.2012, 19:51
    ciekawy i weganski, trzeba będzie wypróbować. Zamiast pietruszki można dodać kolendrę
    0
    0 | 0
  • Tereńcikowa 10.03.2012, 12:55
    Super przepis. Fakt,że 20 min to za kròtko.Trzeba próbować .Moze być nie zapiekana i wtedy pyszne sałata.
    1
    1 | 0
  • gość 08.04.2014, 03:28
    nie bylam na Karaibach i nie chce jechać amen
    1
    0 | 1