Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem
Dania główneSkładniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli,
- 2 duże jajka,
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżki imbiru,
- olej rzepakowy do smażenia.
- Dip serowy: opakowanie sera koziego,
- 1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek),
- skórka z jednej cytryny,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce.
Jak podawać?
Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.