Grzanki z parmezanem, rukolą i figami

Ciepła przekąska o oryginalnym smaku. Grzanki z serem i ketchupem to standard, który mógł się już znudzić. Warto więc urozmaicić tradycyjne grzanki o nowe składniki, które stworzą oryginalne smak. Takie kanapki na ciepło z rukolą, parmezanem i dżemem figowym to dobry pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 10 zł prosty wysoka 1000

Składniki:

  • 4 kromki chleba na naturalnym zakwasie,
  • ¾ szklanki startego parmezanu,
  • 3 łyżki dżemu figowego,
  • 2 suszone figi drobno posiekane,
  • kilka gałązek rukoli,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić?

Przygotowując grzanki w opiekaczu lub grillu, najpierw posmaruj chleb masłem, nałóż dżem, kilka kawałków figi, rukolę i ser. Opcjonalnie dodaj kilku kropli octu balsamicznego. Przykryj drugą, posmarowaną masłem kromką i zapiecz. Przygotowując grzanki na patelni podsmaż je na oliwie z oliwek na średnim ogniu.