Frittata, włoski omlet

Włoski rodzaj omletu to ciekawa odmiana dla wielbicieli jajecznych dań. Do jajek nie dodaje się mleka ani wody, a cała idea polega na wymieszaniu rozdrobnionych liści z surową masą jajeczną i użyciu oliwy do smażenia. Najpopularniejszą bazą są liście szpinaku. Można je przyprawić według własnego uznania, ale polecam dodatek sera typu lazur. Zamiast szpinaku można też użyć bazylii czy mięty, byle dużo.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 5 zł prosty wysoka 1000

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 dag świeżego szpinaku lub 1/3 opakowania mrożonego,
  • 5 dag sera typu lazur,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Szpinak dusimy krótko z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty gałki.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka roztrzepujemy widelcem, solimy, dodajemy szpinak, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę jajeczną.

Smażymy ok. 5 minut, po czym przewracamy za pomocą talerza.

Ser kruszymy i wsypujemy na omlet.

Smażymy kolejne 3 minuty.

Jak podawać?

Frittatę podajemy gorącą.