×

9

Frittata, włoski omlet

Pizza i włoskie
Włoski rodzaj omletu to ciekawa odmiana dla wielbicieli jajecznych dań. Do jajek nie dodaje się mleka ani wody, a cała idea polega na wymieszaniu rozdrobnionych liści z surową masą jajeczną i użyciu oliwy do smażenia. Najpopularniejszą bazą są liście szpinaku. Można je przyprawić według własnego uznania, ale polecam dodatek sera typu lazur. Zamiast szpinaku można też użyć bazylii czy mięty, byle dużo.
Porcje: 2
Koszt: 5 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 dag świeżego szpinaku lub 1/3 opakowania mrożonego,
  • 5 dag sera typu lazur,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Szpinak dusimy krótko z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty gałki.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka roztrzepujemy widelcem, solimy, dodajemy szpinak, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę jajeczną.

Smażymy ok. 5 minut, po czym przewracamy za pomocą talerza.

Ser kruszymy i wsypujemy na omlet.

Smażymy kolejne 3 minuty.

Jak podawać?

Frittatę podajemy gorącą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (9 komentarzy)

  • dziadek 31.10.2012, 11:07
    Ponieważ markety będą zamknięte, to czy mogą być rozdrobnione liście przywiezione z cmentarza?
    0
    0 | 0
  • 31.10.2012, 15:28
    tak mogą być jak najbardziej, a jaja se urwij i też będą dobre:)
    1
    1 | 0
  • frittata 31.10.2012, 16:16
    Nie tylko liście. Frittate można zrobić : cebuli, ziemniaki + cebula + boczek, grzyby, szparagi, wątróbka, groszek + szynka... Więcej
    0
    0 | 0
  • stonka ziemniaczna 31.10.2012, 20:27
    liście proszę zostawić w spokoju, szczególnie od pyrków...zima idzie, ciężkie czasy dla stonki:(
    0
    0 | 0
  • Wiesia 04.11.2012, 18:39
    Dziadku ,radzę ci już czołgać się w stronę cmentarz ,to se pojesz i liście i trawę i może jakaś stonka ci się trafi. A tak ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gośćpycha 05.08.2013, 11:01
    Świetne danie, pycha
    0
    0 | 0
  • Obżarciuch 05.08.2013, 11:36
    mniam palce lizać! jak szpinak to polecam penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/p... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 14.04.2014, 11:48
    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z ty... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 14.04.2014, 12:02
    ja bedac we wloszech i jedząc frytate nie jadlam wymieszana ze szpinakiem,wiec nie znam dania frytato szpinakowego,frytata ... Więcej
    0
    0 | 0