Faszerowana cukinia

Od kiedy cukinia stała się popularna w polskiej kuchni, przepisy na nią są niezliczone. Podajemy ją na surowo, smażoną, gotowaną, pieczoną, duszoną, przyrządzamy znakomite zupy, dania główne i surówki. Ma ona wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin. Wydrążona i napełniona warzywnym farszem może stanowić ozdobę stołu i być jednocześnie pyszną przystawką.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 16 zł średni średnia 500

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 nieduże cebule cukrowe,
  • 30 dag pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 10 dag ostrego żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinię pokroić w poprzek, w kawałki długości 5-6 cm. Za pomocą obieraczki lub noża wyciąć paseczki na skórce. W każdym kawałku wydrążyć środek, zostawiając nienaruszony spód. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć na maśle obracając, by podpiekła się cała równomiernie. Wydrążoną cukinię drobno pokroić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać wydrążoną cukinię i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Farszem napełnić środki cukinii, na wierzchu ułożyć kawałki sera. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorącą.