×

6

Domowy smalec z pieczarkami

Inne
Zimą nic tak nie smakuje jak kromka świeżego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Wędlinę kupioną w sklepie wymieńmy czasem na domowy smalec i nie miejmy wyrzutów sumienia, że jest niezdrowy i wysokokaloryczny. Czasami trzeba sobie odpuścić. Zapach wędzonki, majeranku i cebuli przełamuje delikatny smak pieczarek, do tego świeżo zmielony pieprz i chrupiące skwarki - pyszna kanapka.
Porcje: 6
Koszt: 25 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół kg słoniny,
  • pół kg podgardla,
  • 0,25 kg surowego boczku,
  • 0,25 kg wędzonego boczku,
  • 20 dag pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Słoninę, podgardle, surowy i wędzony boczek pokroić w kostkę.

Smażyć na wolnym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.

Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Smażyć jeszcze 15 minut.

Przyprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wytopiony tłuszcz wraz ze skwarkami wlać do słoików i odstawić do zastygnięcia.

Jak podawać?

Podawać ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (6 komentarzy)

  • cj Piotr 02.12.2010, 15:23
    Mogę podać przepis na kiszenie ogóracha... I na zapodawanie innego "-acha", po same kule oczywiście !!! ;-pp
    0
    0 | 0
  • dziadek 02.12.2010, 15:26
    Ale tu perwecha w kólko! Teraz smarowanie palcem ze smalcem pieczary! Ale będzie jazda! Odmłodniałem w jednej chwili! Ba... Więcej
    0
    0 | 0
  • zosia 02.12.2010, 16:00
    Bardzo fajny przepis na pyszny smalec dzieki zrobie sobie . A wy ludzie przestancie dawac głupie komentarze
    0
    0 | 0
  • 02.12.2010, 19:48
    zocha, dajesz, nim pojawi się coś aromatycznego i delikatnego!
    0
    0 | 0
  • G.ość 02.12.2010, 20:31
    Wnioskuję o wypłacanie Panu Raz Putinowi wierszówki, bez niego ta strona jest nic nie warta, łącznie z resztą komentarzy. P... Więcej
    1
    1 | 0
  • Zosia 03.12.2010, 10:43
    ja też robię smalec trochę inaczej i też smakuje
    0
    0 | 0