×

0

Deser wieloowocowy

Ciasta i desery
Borówka, pomijając jej wartości odżywcze, jest po prostu smaczna i bardzo słodka. Smakuje na surowo, ale znakomicie też sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Obok truskawek, malin i rambutanu podnosi smak kremowego deseru i dobrze komponuje się z jego waniliową nutą.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
  • 30 dag serka waniliowego,
  • 30 dag borówek,
  • 15 dag truskawek,
  • 15 dag malin,
  • puszka owoców rambutanu,
  • 100 g śmietany kremówki 30%,
  • łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać, przelać do naczynia o dużej średnicy i odstawić do całkowitego stężenia.

Serek waniliowy zmiksować ze 100 g borówek.

Do zmiksowanej masy dodać następne 100 g całych borówek.

Śmietanę ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę.

Stężoną galaretkę pokroić i ułożyć na dnie pucharków.

Trochę zostawić do dekoracji.

Na galaretkę wyłożyć zmiksowany serek z borówkami.

Na serku ułożyć truskawki, maliny i pozostałe borówki.

Po kilka z każdego gatunku owoców zostawić do dekoracji.

Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i udekorować owocami rambutanu odsączonymi z syropu oraz pozostawionymi owocami i galaretką.

Deser wstawić do lodówki na godzinę.

Wersja do druku
Skomentuj